Více tuku opravdu může být zdravé

Share

Asi jste to již někde slyšeli či četli sami – totiž informace na téma, že salátové „dresinky“ a „sosy“ jsou plné prázdných kalorií a tuku. Ale i když to možná zní neuvěřitelně, když zvolíte dobrý olej, paradoxně je více tuku zdravější nežli, když si dáte méně! Jak to?

No, je to věru rozsáhlá tématika, takže začneme raději, jak to konvence vyžaduje, na začátku… Nová studie od Iowa State University publikovaná v American Journal of Clinical Nutrition tvrdí totiž právě to.

V rámci tohoto zajímavého a nečekaného průzkumu byl podáván 12 ženám salát obsahující špenát, karotku, rajčata a další podobnou všem jistě nanejvýš dobře známou zeleninu a také velice jednoduchou zálivku spočívající ve 2, 4, 8, a 32 gramech sójového oleje.

Hned poté co saláty ženy snědly, zkoumali vědci z jejich krve, jak objem oleje zvýšil anebo snad jakkoliv jinak ovlivnil obsah přijatých živin. Ukázaná cesta byla pro někoho možná kapku šokující, ale jasná: nejvíce živin do sebe dostaly ženy se 32 gramy oleje (cca dvě velké lžičky). A i jiná čísla naznačovala, že je to přímá úměra – čím více oleje, tím více živin.

Tyto konkrétní měřené nutrienty zahrnovaly čtyři karotenoidy / antioxidanty, co dávají určité zelenině specifickou barvu. Olej zvýšil i absorbci vitaminu E, K a A. Důvod, proč k tomu došlo, je poměrně prostý – vše jsou to věci rozpustné v olejích. To značí celkem logicky, že vyžadují přítomnost tuků, když mají být plně stráveny a využity.

Samozřejmě platí, že když už člověk něco jí, tak celkem logicky z toho chce dostat co nejvíce. Vše jsou to navíc věci potřebné pro kvalitní pokožku, oči, růst kostí a své říkají i při boji s rakovinou.

Studie sice testovala jen ženy, ale co se týče jídla a trávení živin, jsou na tom oba organismy dost podobně. Takřka jistě to tedy platí pro obě pohlaví.

Mimochodem, toto není první studie, co pěje chválu na přínos olejů. Pozitivní vliv zkrátka platí prakticky pro všechny jeho typy: canolový, avokádový, … Ale kde přesně je hranice, kolik do sebe olejů dostat? Sice člověk zvýší objem živin, ale také kalorií. Toto zjištění nám proto rozhodně nedává právo polít každý kus zeleniny litrem dresingu, nakonec lžička oleje = 120 kalorií (cca tři lžičky dresinku mají jednu oleje).

Muži by do sebe měli dostat aspoň 2-3 velké lžičky denně. Je třeba si dát pozor ale i na to, že většina věcí, co se běžně jí, má v sobě oleje také: brambůrky, margarin, olivy, burákové máslo, avokádo, ořechy, semena, …

Zdroj + Foto: www.MensHealth.com

Read more

Local News