Odhalte tajemství skialpinismu a zamilujte si ho i Vy!

Share

V tomto článku prozkoumáme, co skialpinismus zahrnuje, jakou výbavu potřebujete pro vaše horské výpravy, a představíme různé styly tohoto adrenalinového sportu. Ponořte se s námi do světa skialpinismu a objevte, jak si zamilovat tento jedinečný zimní sport.

Co je skialpinismus?

Skialpinismus je fascinující kombinací lyžování, běžkování a horolezectví, která vás zavede do neprobádaných koutů horského světa. Tento sport je jedinečný svou schopností propojit adrenalin a přírodní krásu, a je otevřený všem, kdo cítí vášeň pro objevování a mají základní lyžařské dovednosti. Ať už jste muž, žena, mladý nebo starší, skialpinismus nabízí neopakovatelné zážitky a dobrodružství pro všechny.

Skialpinismus není sportem jen pro zkušené horalce nebo extrémní sportovce. Je to ideální volba pro každého, kdo chce prožít hory jinak než z pohodlí sjezdovek. Stačí mít chuť učit se, být ve slušné fyzické kondici a mít respekt k přírodě. Skialpinismus je o spojení s přírodou, o pocitu svobody a objevování neznámého.

Základní výbava pro skialpinismus

Výbava pro skialpinismus je klíčová a musí splňovat specifické požadavky.

  • Skialpové oblečení: Začínáme oblečením, které by mělo být vrstvené, prodyšné a zároveň teplé a voděodolné. Kvalitní oblečení na skialpy nakupujte tady: https://www.kilpi.cz/cs/skialpy/7Bi
  • Lyže: Důležité jsou také kvalitní lyže, které jsou lehčí a širší než standardní sjezdové lyže, aby usnadnily chůzi ve sněhu.
  • Vázání: K tomu jsou nezbytná speciální skialpinistická vázání, která umožňují lyži pohyb při stoupání a zároveň zajišťují stabilitu při sjezdu.
  • Pásy pod lyže a hůlky: Neméně důležité jsou pásy pod lyže, které zabraňují sklouznutí při výstupu, a nastavitelné hůlky, které se přizpůsobí terénu.
  • Lavinová výbava: A samozřejmě nesmíme zapomenout na lavinovou výbavu, která je základem bezpečnosti v horách.

Styly skialpinismu aneb vyberte si to pravé pro vás!

Skialpinismus nabízí různé styly pro různé typy dobrodruhů. Tradiční skialpinismus je o požitku z objevování a klidného spojení s přírodou, s mírnými stoupáními a sjezdy. Pro ty, kteří hledají více výzev a rychlosti, je tu speed up skialpinismus, kde důraz je kladen na lehkost vybavení a fyzickou kondici. A pro milovníky volného terénu je tu freeride skialpinismus, který kombinuje prvky skialpinismu a freeridového lyžování.

Dbejte na správný výběr lyží

Výběr lyží závisí na preferovaném stylu skialpinismu. Pro tradiční skialpinismus jsou ideální univerzálnější a stabilnější lyže, zatímco pro speed up skialpinismus jsou lepší extrémně lehké lyže pro rychlé stoupání. Pro freeride skialpinismus jsou vhodné širší lyže, které umožňují lepší manévrování ve volném terénu.

Read more

Local News