Svět automobilismu se nenávratně mění. I Škoda se již brzy sveze na vlně umělé inteligence

Share

Pokud se vám zdá, že se moderní automobily na hony vzdalují „původnímu“ konceptu, v podstatě máte pravdu. Do popředí se dostávají nejnovější technologie, nad nimiž jsme mohli ještě relativně nedávno mávnout rukou – pohlíželi jsme na ně jako na hudbu daleké budoucnosti. Jenomže ta probíhá právě teď – a jak se zdá, nikdo se před ní neschová. Ledaže byste si koupili letenky na Kubu, kde se vozový park proměnil v jezdící skanzen. Ale i tomu bude brzy konec, a proto je jednodušší přijmout realitu. Třeba právě v podobě zbrusu nové škodovky s integrovanou umělou inteligencí.

Inovace a pohodlí: Jak Škoda zlepšuje řidičský zážitek?

Pro automobilku Škoda Auto není její slogan Simply clever pouhou frází. Vozy jsou doslova prostoupeny maličkostmi, které zpříjemňují každodenní útrapy za volantem a leckdy i mimo něj. Z poslední doby stojí za zmínku třeba šedý kvádr umístěný ve vlastní přihrádce ve středové konzoli nového Kodiaqu – slouží jako čistič obrazovek, a dokonce v sobě obsahuje sprej k navlhčení displeje. Chytré a užitečné? Rozhodně, ovšem v budoucích letech možná majitelé vozů Škoda nebudou displejům věnovat příliš pozornosti.

Odpověď na otázku, co přimělo inženýry z Mladé Boleslavi k tak odvážnému kroku, je docela logická. Díky chatbotu Chat GPT bude komunikace s digitálním hlasovým asistentem Laurou mnohem pestřejší, respektive přibude ohromná paleta potenciálních požadavků. Momentálně lze prostřednictvím Laury ovládat klimatizaci, infotainment a navigaci, ovšem v tandemu s umělou inteligencí bude moct asistent zodpovídat dotazy všeho druhu. Například podávat specifické informace o daném vozidle.

Škoda implementuje technologii do modelů na platformách MEB GP a MQB EVO. V praxi to znamená, že se objeví ve vybraných vozidlech Superb, Kodiaq, Octavia a Enyaq. Příznivci umělé inteligence tak mají důvod k oslavě, běžné uživatele však možná přeci jen uspokojí skladové vozy Škoda, na které nemusí čekat a mohou si je pořídit ještě dnes.

Zdroj/foto: skoda-storyboard.com

Read more

Local News