Proč se akné tvoří i v dospělosti a jak se ho konečně zbavit?

Share

Akné je velmi časté kožní onemocnění, se kterým se alespoň jednou za život setkal snad opravdu každý. Minimálně jeden pupínek jste jistě řešili i vy – a pravděpodobně v tu nejméně vhodnou chvilku. Třeba před důležitou schůzkou s někým opravdu atraktivním. Ale co když vás problémy s pletí neopustily a dělají vám vrásky dodnes? Podle odborníků se s akné někteří lidé skutečně potýkají mnohem déle než většina populace. Podle odhadů expertů z Miamské univerzity má aknózní pleť zhruba 30 % žen a 20 % mužů ve věku 20 až 60 let.

Proč k tvorbě akné u dospělých dochází?

Než se pustíte do léčby akné na obličeji, seznamte se s příčinami. K rozvoji akné dochází nadprodukcí kožního mazu, což je olejovitá látka, kterou tvoří mazové žlázy. Když je ho příliš, ucpávají se póry. Poté se v nich hromadí bakterie a dojde k zánětu.

Vyšší produkce kožního mazu je u dospělé populace způsobena především vysokou citlivostí na mužské hormony a hormonální nerovnováhou (špatným poměrem mužských a ženských hormonů). Ženy jsou na tvorbu akné náchylnější během těhotenství a v průběhu menopauzy či po ní.

Za pozornost však stojí také nežádoucí účinky některých léků a kosmetických přípravků. Ty mohou způsobit tvorbu akné i u jedinců, kteří nemají problematickou pleť.

Jak akné léčit?

Léčba akné nebývá krátkodobá záležitost, a především u dospělých může být obtížná a komplikovaná. Většina kosmetických přípravků určených pro léčbu aknózní pleti se vyrábí s ohledem na potřeby dospívající mládeže a není je vhodné používat na sušší pleť dospělých. Léčba se proto často nese v duchu „pokus-omyl“, čehož se můžete vyvarovat například pomocí přípravků od Biodermy. Renomovaný značka nabízí i produkty pro zmírnění flíčků a jizev po akné.

Alfou a omegou péče o aknózní pleť je pravidelné čištění. Netýká se pouze žen, které by si měly dát pozor na zbytky make-upu a líčidel. Na obličeji se během celého dne zachytávají těžké kovy a další toxické látky, které je nutné účinně odstranit. Skvělým pomocníkem je micelární voda.

Během dne se snažte pleti zbytečně nedotýkat. Zanícená pokožka je citlivá k podráždění a častými dotyky byste ji zbytečně zanesli dalšími bakteriemi. A když už se tváře dotknout musíte, mějte ruce v co nejčistším stavu.

Za co vám pleť určitě nepoděkuje? Když budete pupínky a zanesené póry vymačkávat. Ačkoliv je to lákavé, nedělejte to. Neodborným mechanickým zásahem průběh infekce zhoršíte. Navíc zvýšíte riziko, že vám na tváři zůstane jizva.

A pokud stále používáte produkty s nadměrně vysušujícím efektem, nahraďte je kvalitní dermakosmetikou (například od již zmíněné Biodermy). Vysušující přípravky paradoxně stimulují pleť k vyšší tvorbě mazu. Důležitá je naopak pravidelná hydratace.

Read more

Local News