Jezdíte po dálnici? A dálniční známku máte?

Share

Dálnice jsou u nás zpoplatněné, a to dálniční známkou. Ta se už ale nelepí na čelní sklo automobilu. Klasickou papírovou dálniční známku nahradila ta elektronická.

Také vám při seškrabování staré dálniční známky z čelního skla vstávaly vlasy hrůzou na hlavě? Držela a nechtěla se pustit? A když už se zdálo, že si nechá říct, tak se vám podařilo odstranit ji jen z části a ten zbytek na skle zůstal? Zkrátka hrůza. S těmito problémy ale už je konec. Klasické dálniční známky naštěstí nahradily ty elektronické.

Kde ji pořídit?

Kde koupit dálniční známku? Osobně v některém ze samoobslužných kiosků (ty jsou ale k dispozici pouze na vybraných hraničních přechodech), nebo na některé z poboček České pošty či čerpacích stanic Euro Oil. Mnohem většímu zájmu se ale z pochopitelných důvodů těší dálniční známky online.

Dálniční známky na internetu

Jak to funguje? Jednoduše. Koupit dálniční známku online není nic těžkého a zvládne to každý, kdo má přístup k internetu a funkční e-mailovou adresu. Otevřete třeba stránku czdalnice.cz, vyberete známku, o kterou máte zájem (nabízí se roční stále ještě za 1500 Kč, měsíční za 440 Kč a desetidenní za 310 Kč), vyplníte jednoduchý formulář, do nějž zadáte začátek platnosti známky, zemi, v níž je vaše vozidlo registrované, a jeho SPZ.

Platba a aktivace

Následovat bude platba (bankovním převodem, platební kartou, nebo přes platební bránu). Jakmile bude vaše dálniční známka aktivována, o čemž se dozvíte z e-mailu, na který vám zároveň dorazí potvrzení o úhradě, budete moci vyrazit na dálnici.

Na co si dát pozor?

V první řadě na správnost všech zadaných údajů do formuláře, především SPZ. Ta se do formuláře zadává dvakrát, což by případnou chybu mělo odhalit. Pokud se tak nestane, máte možnost svou chybu napravit na témže serveru v sekci Správa známky. Změnu je však možné provést pouze jednou a je nevratná. Další oprava tudíž už není možná.

Read more

Local News