Rozdíly mezi macbookem a notebookem

Share

Na první pohled vypadají podobně. Klávesnice spojená s monitorem. Macbooky sice bývají tenčí, lehčí, vyráběné výhradně z kov. To vše je ovšem pouze estetická záležitost, která je značně vykoupená jeho cenou. Ostatně i pro modely notebooků platí pravidlo, čím dražší, tím více lahodící oku.

Ten pravý rozdíl se ale nachází “pod kapotou”. Zatímco notebooky používají operační systém windows, který byl za vzniku počítačů nejrozšířenější, macbook pracuje s operačním systémem macOS. Zde přichází první veliká výhoda.

Všechny výrobky od Applu pracují s tímto systémem, akorát upraveným pro dané zařízení (Iphone má iOS, IPad má IpadOS), což znamená, že zařízení mezi sebou mohou neomezeně spolupracovat a přehrávat si jedním kliknutí data.

Na druhé straně právě klasické telefony mají klasického Androida, což je něco jiného než windows a proto můžete mezi těmito zařízeními sdílet dokumenty jen skrze bluetooth nebo prostřednictvím třetích aplikací jako je e-mail nebo cloudové uložiště.

MacOS a Windows/Android

Jednou z nevýhod macbooků je jeho neochota spolupracovat s jiným operačním systémem. Kvůli bezpečnosti totiž nenaváže kontakt s ničím jiným, než je OS a to i pokud se jedná o přenos dat skrz bluetooth. Dále podporuje jen některé aplikace vyvinuté přímo Applem. Na druhou stranu zaručuje perfektní bezpečnost a ochranu před viry, malwary, apod.

Další nevýhodou je jednoduchá klávesnice bez samostatné číselné klávesnice, která se nachází na většině klasických notebookových klávesnic. Je to ovšem pouze o zvyku naučit se pracovat s čísly vložených do kláves společně s klávesami pro českou diakritiku.

Co se týče kladů, uživatele macbooků potěší rychlost, plynulost a uživatelsky příjemné jednoduché prostředí, které je skutečně dotažené do nejmenších detailů. Je pravda co se říká. Kdo jednou zkusí Apple, nebude se chtít vrátit k něčemu jinému. 

Pokud je vám příjemné psát na macbooku dokumenty, ale je nepraktické brát si ho s sebou na cesty, stačí nahrát soubory na sdílený cloud se všemi vašimi zařízeními a otevřete si ho třeba i z telefonu. Možná to ale ani nebude potřeba, protože notebooky jsou zhruba o polovinu lehčí než notebooky a jsou výrazně tenčí, zabírají tedy méně místa.

Vysoká cena – řešení

Největší nevýhodou je snad jejich cena. Jedná se sice o perfektní značku s výbornými produkty, ale je jasné, že ne pro každého bude možné pořídit si úplně nové zařízení. Najdou se ale i varianty, kdy je možné získat macbook za přijatelnou cenu. Jde o cestu repasovaných macbooků.

Macbooky jsou repasované několikastupňovým procesem zahrnujícím náročné testy, čištění a instalaci operačního systému. Dříve byl jedinou možností kde koupit MacBook bazar. U nás na Eurotech.cz nabízíme Macbooky z operativních leasingů, profesionálně otestované, se zárukou 12 měsíců a možností odpočtu DPH.

Read more

Local News