Jak registrovat doménu?

Share

Abyste mohli provozovat své vlastní firemní stránky nebo využívat internet k obchodování, je třeba si registrovat jedinečnou internetovou adresu nebo-li doménu. V rámci toho je pak třeba zřídit i potřebné služby – web hosting.

Chcete mít svoje web stránky, nebo zakládáte eshop? Pak budete potřebovat doménu tzv. druhého řádu.

Prvním krokem je navštívit nějakého registrátora domén – exohosting.cz – kde si nejprve musíte ověřit, jestli Vámi hledaná doména je volná. To uděláte jednoduše tak, že zadáte název domény a požadovanou koncovku a pak už Vám vyskočí výsledek, jestli je daná doména volná či nikoliv. Většina zajímavých domén a obecných slov je už dávno registrovaná a není proto úplně lehké najít nějakou pěknou doménu. Fyzické osoby a firmy většinou nemají problém doménu najít.

Jaké jsou ceny?

Ceny se pohybují již od 120 Kč bez DPH za rok. EU domény jsou hodně levné a ceny začínají na 79 Kč bez DPH za rok.

Jaké jsou podmínky registrace?

Doménu si může registrovat fyzická i právnická osoba, je ale nutné uvést jednoznačný identifikační údaj – tím může být datum narození, identifikační číslo firmy, číslo občanského průkazu.

V CZ doméně nelze použít diakritiku.

Co to je expirace?

Pokud doména po roce není prodloužena a zaplacena, dochází k její expiraci, což znamená, že ještě 30 dní dále funguje. Poté je deaktivována a po 15 dnech zrušena. Pokud dojde ke změně registrátora, musí také dojít k prodloužení doménového jména.

Co jsou to generické domény?

Jedná se o domény prvního řádu (prvního řádu znamená, že se jedná o nejvyšší doménu, která je uvedena v url adrese jako poslední, např. xxx.cz – kde CZ je doména 1.řádu) a vyjadřují:

  • příslušnost k zemi, národu nebo státu unie (např. cz, sk, de, eu)
  • všeobecné zaměření (com, net, biz, info, gov, edu)

U nás v České Republice se nejčastěji používá generická doména CZ, kde je pak každému návštěvníkovi jasné, že se nachází na webu české firmy nebo jednotlivce. Pro návštěvníka má tento web potom větší váhu a klade mu větší důvěru, než kdyby měl například doménu RU. Slováci používají doménu SK.

Generické koncovky se všeobecným zaměřením používají nejčastěji COM (weby s komerčním zaměřením), INFO (cestovní ruch), NET (síťová zaměření), EDU (vzdělávací instituty), BIZ (pro obchod), atd.

Většina států povoluje registrace domén i mimo jejich území, bez ohledu na příslušnost k danému státu. Pak je možné vytvářet zajímavá doménová jména (go.to, start.at). Například stát Tuvalu poskytuje koncovku tv. Některé státy si domény hlídají a neumožňují registraci bez prokázání příslušnosti k danému státu (canada – ca).

Každá generická doména má svého správce, což je takový skoro úřad. Doména CZ má za správce sdružení NIC (nic.cz).

Read more

Local News