Věci, jaké byste nikdy neměli pít, pokud se snažíte shodit váhu

Share

Základní věci, po jakých se špatně shazuje váha a jimž by se měl každý usilující o jistou stálou štíhlou linii vyhýbat, jsou dobře známé. To jsou všelijaké ty šejkry, smetanové koktejly, litry slazené Kofoly a Coly, ale jak se ukazuje, kupodivu v této věci škodí i pití jiných, zdánlivě nenápadných, věcí…

Člověk se sice klidně pohlídá, pokud jde o jídlo, ale klidně do sebe nalije stovky kalorií a ani to nezaregistruje. Problém je totiž v tom, jak váš/náš mozek registruje plnost u jídla a jak u tekutin.

Když se člověk snaží pár kilo shodit, je tedy určitě lepší sáhnout po jídle a to minimálně z toho zásadního důvodu, že pevná jídla lidem pomáhají cítit se plnými výrazně déle. Takže, jakými drinky můžete celou svoji snahu po zhubnutí pokazit?

1. Kávové drinky

Všechna ta ochucovaná frapuccina, moka, latté atd., po nichž toužíte hned ráno, vám nepomohou shodit váhu nijak snáze. Porvat se se svojí nadváhou i se závislostí na kofeinu, to nedokáže každý, takže s kávou raději v množství menším, ale chytře a jinak.

Pokud bez kávy prostě FAKT umřete, vykašlete se na moderní instantní slazené hrůzy a uvařte/objednejte si ráno poctivou hořkou kávu jen s trochou mléka (klidně plnotučného, ale fakt jen s trochou). To vás ochrání před prvním přívalem zbytečných kalorií krémových nedietních nápojů hned po ránu a přesto „nakopne“.

Když vám hořká káva nechutná, není problém ani v tom, přidat trochu cukru (když bude tmavý a ne bílý, očištěný od všech minerálů, tím lépe). Jednou za den trocha cukru klidně, ale pozor, když vypijete pět káv, do každého dáte tři-čtyři cukry, za den se to nastřádá opravdu velmi!

Pokuste se ideálně vyhnout též umělým sladidlům (též žvýkačky), protože ty akorát tělo matou – jazyk hlásí mozku sladké, mozek tedy řekne žaludku a jiným orgánům: „Očekává se sladké, takže se připravte!“ Orgány tudíž čekají, čekají a sladký cukr nikde. To jistě má potenciál, způsobovat solidní tělní/hormonální  zmatek, podle všech náznaků… Stačí na to téma zapátrat po síti. Ale o tom podrobněji zase někdy jindy!

2. Nízkotučné mléko

Průzkumy (a potažmo i četní doktoři) v této věci hovoří jasně: lidé, jenž stabilně pijí nízko-tučné věci typu „fat-free“ (jednoprocentní mléko), tak přibírají mnohem častěji na váze, nežli osoby pijící mléko plnotučné, zase ale bez dalších sladidel.

A když už budete nad něčím kroutit hlavou jako že ne, tohle pro mě již nadále není vhodné, přidejte do toho seznamu i mléka nízkotučná a ochucená. Tam jsou přidány cukry (mandlové, rýžové, …), pozor, i příchuť může mít spoustu kalorií.

Takže, i když mléčné výrobky právě nemilujete, pokuste se do sebe dostat aspoň jednu sklenku (bez příchutí a cukru) mandlového. To má cca čtyřicet kalorií, dva gramy uhlohydrátů, jeden gram běžného cukru a půlku vápníku (pomáhá právě trávení tuků efektivněji), co potřebujete denně. Je to taktéž i zdroj svaly stavících proteinů, takže jednoznačně se vám v tělo bude někde hodit.

3. Ledový čaj

Prakticky jakákoliv forma ledového předem oslazeného čaje (ať již v obchodě nebo v restauraci) je většinou špatný nápad.

Zdá se, že je to velmi „lehký“, ba zdravý drink, ale má v sobě tolik přidaného cukru, že můžete stejně tak pít rovnou slazené sodovky. Tento čaj se rovněž často prodává (co do svého balení myšleno) jako pití typu „jednou mě otevřeš a musíš mě celé vypít“. A když to uděláte, máte v sobě navíc 175 kalorií (jedenáct kávových lžiček cukru)!

Jestliže tedy někde budete kupovat podobný typ pití a jste v „hubnoucím režimu“, pak velmi, ale opravdu velmi dobře prostudujte popisek láhve. Buď se můžete spokojit se sladidlem umělým (jak jsme již naznačili, s bůhvíjakým dlouhodobým vlivem na zdraví a rozhodně téma na minimálně další celý podobný zdravotní článek…), popřípadě jej do sebe hodíte jen tak bez ničeho.

Za podobné konstelace se jeví optimálním dát si nějaký bylinkový čaj z lokálních zdrojů, o kterém víte, že je pro vás „nejméně hnusný:“ kopřiva, máta, kozička, … Mimochodem, trpkost tradičních čajů se dá údajně pro mnoho lidí dobře potlačit dávkou citrónu dovnitř vymačkaného…

4. Džusy všech typů

Ať už jste příznivec džusů přírodních nebo z vlastních domácích zdrojů (mošt, …), jedno vám musí být jasné i nyní a hned – jsou absolutně extrémním způsobem jeden každý narvaný kaloriemi. Je jedno, jak moc je nějaký „naturální“ nebo není, cukry jsou ve všech.

Sklenice stoprocentního hroznového džusu disponují devíti lžičkami cukru. Obdobný objem džusu pomerančového jich má přesně šest. A třeba onen mošt jich má pořád nemalých sedm.

Na osobu snažící se zhubnout je zde navíc políčena ještě ona léčka, že se cukry z džusů vstřebávají extrémně rychle, jelikož jejich vstřebávání nezpomalují žádné tuky, ani proteiny. Suma sumárum, vede to k „cukrovému rauši“, jenž časem opadne a tělo opět žízní jako narkoman (doslova, v mozku jsou aktivována stejná „závislostní“ centra) po dalších cukrech a uhlovodících.

No a jelikož moderní člověk pije džusy speciálně i tehdy, když jeho tělo nemá vyslovený hlad, tak se celá tato cukrová jízda obratem promění na uložený tuk.

I když jsou tedy přírodní džusy lepší volbou, jak moderní syntetické slazené sodovky (vitamíny, minerály, vláknina, pár procent bílkovin a jiných potřebných živin, …), stále se člověk musí s nimi hlídat (jeden šálek denně je pro hubnoucí osobu ažaž).

A zcela rozhodně se musí pít džusy přírodní a přirozené, ne ty, jenž to o sobě mají napsané na krabici (to, že je vše ze „100 % ovoce“, to není pravda, ale chytře p(r)odaná polo-pravda). Radši si proto vyrobte džus vlastní z pár kousků ovoce. A když už ho budete pít, přidejte si k němu pár oříšků, třeba mandlí nebo podobných tučných semen plných proteinů.

5. Zeleninové a ovocné koktejly

I když by jeden řekl, že jde o mimořádně zdravou kombinaci, nemusí to být vždy pravda. Jde o to, že člověk má tendenci se podobnými věcmi trochu předávkovat v duchu hesla: „Je to zdravé, tak proč se toho bát!“

Když doma jíte zeleninu nebo ovoce, asi těžko byste jich snědli pět kousků najednou že ano? Třeba velkých mrkví? Přesto, lidé do sebe klidně hodí drink z mrkví deseti a ani nemrknou.

Většinou se dnes doporučuje zdravější alternativa spočívající v troše řeckého jogurtu/mléka na straně jedné (dodá pocitu plnosti tukem a proteiny) a jedné dávce zeleniny/ovoce na straně druhé + navíc ještě i dvou lžiček tuku typu burákové máslo na té třetí. Jako náhrada jednoho jídla je to pro člověka lepší kombinace, nežli jeden nárazový zeleninově-ovocně-koktejlový-mega-extrém.

6. Energy drinky

Energy-drinky jsou prokletím moderní doby a vy byste se jim měli vyhnout, co to jen půjde. Již tak je moderní tělo stresováno v práci nadřízenými, umělým nepřirozeným jídlem (namátkou oblíbené krmení zvířaty růstovými hormony), hlukem, stresem atd. a to poslední, co potřebuje je ještě více „nakopnout“.

Pokud jakž-takž zdravě jíte, chodíte do posilovny, se psem, běhat, plavat, dobře spíte, není jakýkoliv důvod, proč do sebe energy-drinky hrnout. Natožpak ve velkém. Člověk by se měl cítit dobře a plný energie kvůli zdravému životnímu stylu a vědomí, že do sebe dotyčný nehrne automaticky kdejaké svinstvo, co mu jeho milovaná matička civilizace předhodí. Ne díky jakémusi kofeinovému chvilkovému pozlátku vhodnému tak pro řidiče po sedmdesátce, jenž si odsloužili patnáctihodinovou směnu jako hlídači a budou ještě v noci třicet km řídit (zní to naprosto nereálně, co? Přesto, sám autor na podobnou osobu narazil…).

Namísto „chlemtání“ (mimochodem, nijak levných) energy-drinků radši přehodnoťte, co děláte ve své životosprávě špatně a přizpůsobte se tomu v rámci svých možností. Nakonec, může být lepšího života, nežli se cítit plný energie i bez kávy, cukru a energy-drinků?

Foto + Zdroj: MensHealth

Read more

Local News