Skutečně konzumace živočišného uhlí pomáhá detoxifikovat tělo?

Share

V poslední době se nám mezi internetovou veřejností a polo-celebritami začíná objevovat trend „černého jídla“. Nyní nemáme na mysli nic jiného, nežli konzumaci živočišného uhlí (též „aktivního“ či „aktivovaného“). Takže, co byste měli vědět o tomto černém jídelním trendu?

Živočišné uhlí se dnes vyrábí skrze zuhelnatění / karbonizaci (vystavení vysoké teplotě) biologických materiálů na uhlík bohatých: mohou to být dřevo, uhlí, rašelina, ale také skořápky z ořechů nebo ohryzky. Poslední dobou se nám živočišné uhlí dostává i do věcí, kde předtím rozhodně nebylo: do zmrzlin, pasty na zuby, kávy, přípravků pro péči o kůži, … A nyní se množí obrázky lidí, co uhlí skutečně ve velkém jedí.

Máte chuť na černou zmrzlinu? Latté, sodovky nebo koláče? Jistě to někde najdete, byť to asi nebude zrovna právě splňovat vaše požadavky na podobu dobrého jídla. Ale proč to nezkusit, že? Vždyť přece jistý časopis, celebrita, produkt zmiňoval, jak je to úžasná věc… A jak vám „dokonale vyčistí a detoxifikuje“ tělo!

Je ale živočišné uhlí skutečně magickým všelékem? To, co seženete na předpis či v lékárně, je indikováno tehdy, když je potřeba dostat pod kontrolu nějakou otravu (příliš mnoho pití, pilulek na tlak, …). tehdy přijde živočišné uhlí ke slovu, protože se jej dá využít k tomu, aby se díky němu toxiny skutečně vypláchly z těla. Živočišné uhlí je velmi porézní, takže extrémně dobře pohlcuje a zachycuje prakticky všechny látky (a i toxiny). A to vše pak nestrávené nechá projít trávicím traktem.

Základní problém živočišného uhlí je ale to, že se neváže jenom na látky pro vaše tělo špatné (jako jedy), ale i na ty, pro vás dobré a nutné (jako živiny typu magnesium, nebo léky). A to může být velmi nebezpečné u lidí, co si opravdu musí hlídat správné dávky jistých léků.

A velký zádrhel číslo dvě: když si dáte hodně živočišného uhlí, čeká vás zácpa, jakou jste ještě neviděli, protože se k sobě uhlí naváže. Vaše tělo pak bude mít hodně práce ho dostat dále tělem, o vašich zážitcích na WC další den ani nemluvě. Takže ano, živočišné uhlí vám skutečně zajistí nezapomenutelné zážitky, ale jiného typu, nežli asi čekají jeho jedlíci… A ano, přesně to je důvod, proč se v situacích otravy spolu s živočišným uhlím konzumují i projímadla…

Neexistuje jediný důkaz (a věřte nám, že živočišné uhlí je jeden z nejstarších léků) o tom, že by živočišné uhlí snižovalo „špatný cholesterol“, zmenšovalo plynatost, zabraňovalo kocovinám, nebo mělo jiné super-schopnosti jež jsou mu připisovány na blozích celebrit.

Když se nad tím člověk i sám zamyslí, ono to dává docela logický závěr: pakliže člověk není něčím otráven (v žaludku), není jediný důvod živočišné uhlí jíst. A pak byste stejně měli prvotřídní (s garantovanou kvalitou i účinkem) na předpis a ne kdovíjaké z náhodného produktu. Vaše ledviny a játra detoxifikují stále, takže jestli jim chcete opravdu nějak radikálně usnadnit práci, místo černého uhlí začněte zdravěji jíst, snižte váhu nebo zaveďte do praxe to, v čem máte tušení, že může být právě u vaší osoby rezerva a kde je potenciál na zlepšení.

Zdroj + Foto: www.menshealth.com

Read more

Local News