Skutečně fungují detoxifikační diety?

Share

Potřebuje naše tělo opravdu očistu pravidelnou? Jistě! Hromadí se v nás totiž neustále stovky a tisíce všelijakých toxinů, ať již přirozenou cestou (trávení jídla, …), tak i kvůli mizernému prostředí (těžké kovy všude namátkou, …). A to ani nemluvíme o nemocech, infekcích a plísních, jenž se nás denně snaží napadnout a syntetických jedech typu BPA v plastech.

Je ale opravdu naše tělo tak narvané toxiny (a to speciálně po prázdninách a volnu), že potřebuje speciální detox? Nikoliv. I když vám bude mnoho e-mailů a firem tvrdit, že právě ty jejich produkty jsou nejvíce dokonalé v tom, jak z těla vypláchnout na 1000 % jedy, už na to jeden perfektní nástroj máte = játra!

Bráno čistě z hlediska evoluční biologie máme štěstí, protože v játrech jsou miliony enzymů a procesů, jenž nám pomáhají denně přežít a to játra, která jedou denně a non-stop, i když vy spíte nebo do sebe házíte první noční drink. A právě to je i důvod, proč si někdo myslí, že to játra, chudinky, nemohou zvládnout samy a je třeba jim pomoct. A právě firmy prodávající podobné produkty vám najdou sto důvodů (minimálně), proč jim takto pomoct (játrům i jim).

Takže, co se stalo, když se tyto metody rozhodla vyzkoušet jistá zahraniční redakce a zkusila vše na sobě?

I. Čistění džusy

V rámci této metody nejíte nic jiného, nežli rozdrcené rostliny a to po dobu asi tak týdne. To vám má pomoci v těle od toxinů, lépe absorbovat živiny a zvýšit mentální jas a schopnosti.

Osoba, jenž ji zkusila, tvrdí, že jí celý týden bolela hlava a koncentrace byla mizerná. Prý se sice nikdy necítila opravdu hladová, ale pocit „právě jsem se vzbudil“ přetrvával stále a nikdy neodešel.

A co říká věda? V roce 2015 byl v magazínu Nutrition Research článek o ženě, co měla denně jen málo kalorický (400 kalorií) citrónový detox nápoj a ztratila prý váhu. Ale každé ztracené kilo není jen špek a je úplně jedno, zdá máte dietu nějakého typu nebo ne. Každé ztracené kilo totiž pochází ze 25-30 % z proteinů = ztracených svalů.

Ovoce a zelenina samy o sobě jsou super na nemoci, od rakoviny, až po srdce, ale užívat je jako jediné jídlo není dlouhodobě otestováno, takže může mít neznámé výsledky.

II. Detox přípravky

To jsou zase takové ty rostlinami plněné kapsle obsahující jako bonus i kvanta vlákniny. Běžný názor je takový, že rostliny pomáhají detoxifikovat tělo a eliminují jakékoliv nepravosti směrem ven z těla (ano, v kvalitní stolici samozřejmě).

Žena, co věc zkusila, říkala, že jediné, co jí to procvičilo, byl dávivý reflex po ránu. Nevšimla si jinak žádného radikálního zvýšení energie ani změn velkých.

Většinou tyto přípravky v sobě mívají rostlinu, co se jmenuje Ostropestřec mariánský, která má podle testů skutečně zázračné výsledky, ale jen u zvířat! Právě tam totiž jeho chemické součásti zajistily zvýšení aktivity antioxidantů a snížení zánětu a podráždění jater. Ostropestřec je rostlina zcela bezpečná ale, ovšem může interferovat s některými léky. A tím vším nechceme jistě říci, že pít třeba neslazený čaj právě z Ostropestřece namísto přeslazených chemických koktejlů (též známé dnes jako „sodovky“) je špatná věc…

Pravda je nicméně taková (studie v roce 2017 proběhla), že kdo jí v duchu „Zdravého talíře“ a nemá jen pizzu a pivo k jídlu, tak se nemusí o zdraví jater bát. A z jiné zase vyplynulo, že kdo je obézní a jí omezenu dietu ve formě převážně ovocné a zeleninové, vylepší si po čase faktory jaterní efektivity.

III. Klasická detox dieta

Tyto typy stravování nabízí typicky málo kalorií a cukrů + hodně zákazů okolo.

Zkušenost? Ani zde daná osoba necítila, že je její tělo čistější, více čilejší, energetické nebo cokoliv podobného. Naopak se cítila unavená a utahaná.

Vědci k tomu také mají co říct: když zakážete tělu nějakou živinu, obvykle mu zvýšíte na ni chutě. Určitě z toho ale nevyrazíte více jak krátkodobou změnu a výkyv, tím méně stabilní. Volit jídlo normální před zpracovaným, to je část zdravého jedení, ale totálně se omezit v živinách, to není.

Určitě se v rámci žádné diety nepřipravujte o zeleninu a ovoce (pakliže vám to neřekne doktor), protože ty jsou základem vašeho veškerého zdraví a enzymů bojujících s nemocemi!

IV. Přerušovaný opakovaný půst

Jde o detox metodu, kdy člověk jeden čas nejí nic zakázaného a jiný čas jí vše (a občas i cíleně více, nežli normálně). Řekněme, že režim je den půstu a dva dny normálu. To vše má přinést mladistvý vhled i pocit, více energie, méně bolesti, zdravotních potíží, …

Testovaný subjekt shodil po dvou týdnech režimu 2,5 kg.

Je faktem, že tento přerušovaný půst má výsledky, to ale jen krátkodobé. Je totiž pravdou i to, že nebylo prokázáno, že by byl více efektivní metodou, nežli prostě snížit kalorický příjem a pomalu vše udělat bez skoků. Rovněž smíchat dohromady stavění svalů v posilovně a opakovaný půst je pro nejedno tělo pěkná výzva.

Není sporu o tom, že jakékoliv hubnutí zákonitě vede ke ztrátě váhy, stejně tak ale i ustání přecpávání se sušenkami a sladkostmi. Akt ne-jezení je taktéž věc, která vám pomůže odhalit, jaký hlad je skutečný a jaký emocionální. Nemluvě o tom, že je půst zbytečný záběr na psychiku.

Zdroj + Foto: www.menshealth.com

Read more

Local News