Plnotučné mléčné věci nevadí, klidně je jezte

Share

Pro řadu lidí, jenž se aspoň trochu snaží sledovat svoji váhu, dietu a zdraví, přišla patrně organizace European Journal of Epidemiology s poněkud šokujícím odhalením a zjištěním – plnotučné mléčné výrobky nejsou podle všeho škodlivé ba naopak nám v umírněné míře prospívají!

Milovníci sýrů, dnes tu pro vás máme ale skutečně opravdu dobré zprávy: když si občas nějaký dáte, nijak vám to nezruinuje zdraví, spíše naopak. Ústav European Journal of Epidemiology se v rámci tohoto závěru nejprve probral celými desítkami podobných studií (devětadvacet přesně, jenž testovaly postupně skoro jeden milion lidí za účelem všemožných věcí) a zjistil, že konzumace jakýchkoliv mléčných či sýrových produktů nijak nesouvisela s věcmi, jaké jim obvykle moderní civilizace připisuje: tj. hlavně obecně předčasná smrt, srdeční choroby všech forem, kardiovaskulární problémy či infarkt.

A co více, když všechny studie rozebrali skutečně do detailu, odhalili, že mega-tučnost určité věci zdraví nijak neovlivňovala. Zkrátka, mezi tučnými mléčnými věcmi a zdravotními problémy nebyl zjištěny žádné spojitosti, protože nezpůsobují žádné následky.

Dosud bylo v obecném povědomí, že je tomu právě naopak: totiž, že vysoký obsah tuků v mléce a sýru říkali svoje do zdraví srdce. Zdá se proto, že vztah mezi mléčným tukem a srdečními chorobami je mnohem více složitý, nežli to vypadá na první pohled.

Jednou z možností je i to, že plnotučná dieta obsahuje hodně vápníku a draslíku. A již bylo zjištěno i to, že konzumace hodně tučné mléčné věci obohacené právě o tyto prvky zajistí méně cholesterolu obecně a LDL cholesterolu taktéž (to je ten „zlý cholesterol“) proti těm, jenž jedli jiné věci z druhé kontrolní skupiny. Kupodivu bylo zjištěno i to, že jídlo zahrnující jisté italské tučné sýry snížilo krevní tlak.

A je tu i další pozitivní trumfové eso plnotučných mléčných výroků – s ohledem na jejich tuk vás rychleji pocitově zaplní, takže ho sníme méně a nepřejídáme se, jak u jiných méně tučných věcí.
Takže abychom to dnes shrnuli do jedné věty: „Kombinace proteinů a tuků v běžném tučném sýru je nesmírně sytící, jen ho ale nejezte bezmyšlenkovitě…

Zdroj: www.menshealth.com

Read more

Local News