Co je nejlepší pro lidské srdce, dieta nebo cvičení?

Share

Odpověď není tak jednoduchá, jak by se na první pohled zdálo. Navíc, je to věc, která doposud trápila doktory, fyzioterapeuty, cvičitele a podobnou sortu lidí až dodneška. Takže, jak to tedy je? Je nejlepší jen cvičit, je zdravě jíst nebo obojí dělat zároveň?

Ať vás dlouho nenapínáme, ono je to tak trochu, jedno, musíte ale během dané akce shodit váhu…

Magazín „American Journal of Clinical Nutrition“ uspořádal na toto téma rozsáhlou studii, v níž byli účastníci středního věku rozděleni na tři skupinky podle toho, co pak měli dělat: první skupinka snížila příjem kalorií o 20 %, další zvýšila svoji pohybovou aktivitu o 20 % a třetí udělala oboje – snížila jak svoji pohybovou aktivitu o 10 %, tak vlastní příjem jídla o 10 %.

Co se týče lepšího srdce, tak fungovaly všechny tyto tři strategie a do jedné to byl vliv pozitivní: došlo ke snížení srdečního tlaku, snížení „zlého“ cholesterolu, zlepšení srdečního tepu/pulsu (v klidu), kdy spadl až na hodnoty mezi 60 až 100 údery – což platilo ale výhradně tehdy, když účastníci testu ztratili během něj nějaké to kilo navíc.

Ale abychom si řekli i nějaká konkrétní čísla – ti, kdož snížili svoji váhu aspoň o 7 % také snížili riziko srdečních příhod o 22 % zhruba. Je tomu tak proto, jelikož nabírání váhy zvyšuje poškození veškerých krevních drah v mikroskopickém měřítku, což naneštěstí platí i pro další běžné lidské orgány. Tělo vyvolá zánět v rámci oprav poškození a když je to setrvalý stav, může se to vše časem projevit jako známé srdeční onemocnění v arteriích, speciálně těch krmících srdce kyslíkem a živinami. A právě tento zánět způsobuje „srdeční atak“.

Pokud ale člověk sníží svoji váhu, sníží tím i celkové systémové podráždění s potenciálem na poškození srdce.

Takže, znamená to snad, že člověk může jíst co chce, hlavně když cvičí dost na to, aby si držel váhu/trochu ztratil nadváhy? Nebo snad není třeba do posilovny, když člověk ztratí pár kil dietou? Ani to není tak jednoduché, zdá se: zkombinování diety a cvičení je ale nesmírně žádoucí, protože to přidává další benefity: ono snižování cholesterolu zlého, takže jako duo jde o metodu chránící srdce výbornou.

A navíc, je tu i „lidská“ stránka věci: pro většinu lidí je snazší, když ztratí trochu váhy díky kombinaci cvičení a jídla, tak se totiž dotyčný občan může pouze trochu snížit příjem jídla a kapánek navíc cvičit. Jinak by musel u těchto metod jednotlivě zasáhnout do jedné či druhé za stejným výsledkem mnohem ale mnohem více drastickým způsobem.

Takže závěr je dnes prostý – na srdce a pro zhubnutí je zdaleka nejlepší obojí zkombinovat v malé míře. Nakonec, i pouhých 5 % ztracené váhy může být pro váš organismus opravdu mimořádně velká hranice mezi zdravím a churavěním někdy za 20 let…

Zdroj + Foto: http://www.menshealth.com

Read more

Local News