Mluv a dýchej bez obav – Přinášíme nejúčinnější pomoc při zápachu z úst

Share

Když se dívám na sebe, tak se musím pochválit. Nevypadám já věru zle, zkrátka chlapec jak má být! Perfektně střižený vous, upravený účes, stylové oblečení, zdá se, všechno “v cajku“, ale jen dokud nepromluvíš!

Zjisti, jak účinně bojovat proti zápachu z úst!

O svůj vzhled se můžeš starat sebevíc, ale jakmile ti smrdí z pusy, tolik budovaná image je šmahem pryč. Halitóza, jak se odborně zápach z úst nazývá, může být důsledkem nedostatečné hygieny, pohybu, nevhodným jídelníčkem, příčinou však mohou být i geny, léky, nedostatečný pitný režim.

Řešení musí být v každém případě komplexní! 

S nepříjemným dechem se člověk u druhých setkává každý poměrně často, pokud se na to zaměříte, zjistíte, že nejvíc lidem z pusy “táhne“ dopoledne. Jaký je důvod? Vynechaná snídaně. Tím dochází k absenci tvorby slin, které ústa přirozeně čistí a dezinfikují. Kromě toho prázdný žaludek podporuje nepříjemný zápach.

Problémem může být i tréninkový jídelníček založený na velkém přísunu bílkovin a tuků. Taková strava podporuje vznik nepříjemného dechu.

Kromě omezení bílkoviny, je třeba také dostatečně pít. Voda pomáhá udržovat v ústech sliny a vhodné pH. Nepříjemný dech podpoří alkohol, káva, sladké nápoje nebo jídlo bohaté na jednoduché cukry.

Okamžité řešení v podobě žvýkačky je jen krátkodobá pomoc!

Jako rychlá pomoc se může jevit žvýkačka nebo mentolový bonbón, je to však jen krátkodobé řešení, jenž sice překryje zápach a zvýší produkci slin, ale nutné je halitózu řešit dlouhodobě.

Co tedy dělat?

– Ideálně třikrát denně si čistit zuby, včetně mezizubních prostorů. Pravidelně chodit na dentální hygienu.

– Vyhýbat se ústní vodě, která je jen rychlým řešením, pravidelné užívání navíc vede k nerovnováze pH a tedy i zhoršení zápachu.

– Během dne pít čistou vodu.

– Jíst syrovou zeleninu a ovoce, mrkev nebo třeba jablko, rovněž i koření pomáhá proti smradu z pusy. Žvýkáním skořice, hřebíčku, kardamomu si osvěžíte dech zaručeně. Své účinky má i kopr, fenykl, máta.

Čtěte také: Jak se zbavit lupů?

Read more

Local News