Jak se zbavit lupů? Šampónem ne!

Share

Lupy jsou častým onemocněním pokožky hlavy. Bojuje s nimi až polovina mužů. Někteří si řeknou no a co, vždyť o žádnou velkou zdravotní komplikaci nejde, jiní to však řeší, především z pohledu estetiky. Vy víte, jak se s lupy účinně vypořádat?

I když nejsou lupy vážným zdravotním rizikem, dokáží každému muži přichystat nepříjemné svědění i trapné oprašování ramen od spadaných lupů a drobných šupinek odumřelé pokožky.

Lupy mohou ve společnosti způsobit nepříjemné situace. 

Co to jsou lupy?

Abyste mohli s tím nežádoucím “bílím“ ve vašich vlasech a na ramenou zatočit, je třeba pochopit, co to vlastně lupy jsou. Jde o odumřelé kožní šupinky, které se tvoří ve vlasech.

Proč se tvoří? 

Příčinou jejich vzniku je zánět pokožky hlavy, jenž má na svědomí zrychlený vývoj vrchní šupinaté vrstvy pokožky, kdy se šupinky nekontrolovatelně uvolňují a způsobují tak známý nežádoucí jev.

jidelnicekPokožka hlavy se v normálním případě obnovuje v intervalu 4 dní, ovšem v případě lupů se tento interval zrychluje. Nadměrná tvorba kožních buněk pak vede ke zvýšené produkci kožního mazu.

Nejsou lupy jako lupy

Vlasový odborníci rozlišují dva druhy.

Suché lupy se “sypou“, jsou velikostně menší a často  vlasů spadávají na ramena. Způsobují větší svědivost.

Matné lupy jsou vetší, nažloutlé, drží více u sebe a ulpívají na pokožce hlavy a u kořínků vlasů. Tento typ často způsobuje také zápach.

Oba druhy vznikají v reakci na kvasinky, jenž jsou přirozenou součástí pokožky. Kvasinky se živí kožním mazem a zanechávají na kůži vedlejší produkt, na níž někdo reaguje negativně, tedy tvorbou lupů.

Důvodem vzniku lupů však může být rovněž stres, nevhodná vlasová kosmetika, nedostatečná hygiena, zdravotní kondice, nesprávný jídelníček, nedostatek vitamínů a minerálů.

Jak se jich zbavit napořád?

Samozřejmě, že každý při prvních známkách lupů sahá po speciálním šampónu. To je však jen krátkodobé řešení situace. Pokud se máte zbavit lupů jednou pro vždy, je nutné najít komplexní léčbu.

Šampón napomáhá jen na povrchu a krátkodobě.

Různé případy vyžadují různou léčbu

Jinak se postupuje v situaci, kdy příčinou jsou kvasinky a jinak, kdy je příčinou nesprávná skladba jídelníčku. Dlouhodobý výskyt lupů, v řádech měsíců nebo let, vyžaduje nalezení příčiny. S tím vám pomůže kožní lékař nebo lépe tricholog, jenž provede speciální vyšetření pokožky hlavy.

Pro léčbu svépomocí si naordinujte vitamín B, který najdete v kvasnicích, vejcích, masu nebo třeba špenátu. Další důležité látky jsou selen a zinek (maso, ořechy, zelenina, semínka).

Masáž hlavy a odvary

Pravidelně si masírujte hlavu za pomoci konečků prstů, nikoliv nehtů! Pomoct může extrakt z citrónové nebo grepové šťávy. Odvar z kopřiv nebo máty peprné má také své pozitivní účinky.

Dlouhodobé problémy však vyžadují vyhledání odborníka. Babské rady jsou jen část léčby. 

Čtěte také: Proč mě ty vlasy sakra pořád padají?

Read more

Local News