Co je lepší pro tělo po tréninku: banán nebo sportovní drink?

Share

Nová studie na toto téma ukázala, že staré dobré banány jsou v této věci (tj. ihned v post-posilovacím režimu, kdy si obnovujete svaly do síly a celkově regenerujete tělo) stejně kvalitní jako specializované drinky.

Přeskočte všechny ty Gatorády, energy-drinky a pilulky na bolest, banán má vše, co vaše tělo potřebuje k tomu, aby zase bylo aktivní a čiperné + vzpamatovalo se i po té nejhorší rozcvičce. Studie na toto téma totiž byla právě publikována v magazínu PLOS One.

Autoři studie zkoumali celkem 20 trénovaných cyklistů a srovnávali banány s vodou a cukrovými sportovními drinky a zjišťovali, jak si atleti povedou ve svém znovunabývání zdraví. A již teď vám prozradíme, že si banány vedly nadmíru dobře: co se týče náhrady nutrientů i u prevence post-výkonového podráždění v těle.

Musíme ale raději připomenout, že studie je jednak v malém měřítku a za druhé, stojí za ní Dole Nutrition Institute (ten zase mimochodem patří pod dodavatele banánů jménem Dole). Ale Dole nijak neovlivnil průběh studie, návrh nebo dokonce provedení.

„Již v roce 2012 jsme publikovali studii na to téma, jenž prokázala, že cukry v banánech podporují výkon člověka při sportu stejně dobře jako běžné sportovní drinky,“ prozradil internetu David Nieman (Dr.P.H., první autor aktuální studie a ředitel Appalachian State University’s Human Performance Lab on the North Carolina Research Campus). „A také jsme zjistili, že banány obsahují 18 unikátních metabolitů, které se objevily v krvi těch, co je snědli, jen jsme tehdy ještě netušili, co dělají v těle.“

Ve své aktuální studii ovšem Nieman dále uvede, že jisté z těchto banánových metabolitů srážejí ve funkci gen, co je zodpovědný za bolest a podráždění po cvičení a námaze. Tento COX2 gen je přitom stejný chlapík, na který působí i aspirin a ibuprofen.

I když jsou právě ibuprofen a další ne-steroidní protizánětlivé léky (na západ se pro ně užívá zkratka NSAID) jsou jedny s nejpopulárnějších prostředků běžně dostupných i prodávaných a braných na bolest i po pořádném cvičení, nejsou dobré, protože mohou způsobit poškození buněk a způsobit zánět. Navíc, když člověk bere často ibuprofen, po čase mu to rozhází jakékoliv přibírání svalů.

Ukazuje se, že zde pozitivní vlivy banánu ještě zdaleka nekončí, evidentně pomáhají atletům vrátit se do akce dříve. Příroda to prostě již vymyslela dávno a v lepší formě: banán je stejný a bez následků, navíc má i jiné zdravé vlivy, jako každé ovoce nebo zelenina. Banány mají vitamín C, B6, vlákninu a tyto pozitivní metabolity, což nic u sportovního drinku není. Tam je jen cukr, makronutrienty, sem tam vitamín a žádné metabolity obvykle a cukru do sebe stejně již dostáváte denně přebytek z jiných jídel (kečup, sladkosti, pivo, …).

Vypadá to mimochodem, že nejlepší cesta, jak banány konzumovat, je dát si půlku banánu před cvičením (dodá energii již během této akce) a druhou půlku poté (dodá šťávu zase pro obnovu). A přeskočte jakékoliv sportovní drinky a dejte si banán jen s obyčejnou vodou! Jsou tu jisté náznaky, že by banány mohly ještě lépe fungovat, když si k nim přidáte hrst borůvek. Budoucnost sportovního stravování je zkrátka ve fyto-chemikáliích ovoce a ne v přeslazených sport a energy drincích…

Zdroj: www.menshealth.com

Read more

Local News