Je lepší jíst rychle nebo pomalu?

Share

Toto jednoduché dilema moderní doby se zdá být poměrně zapeklitá otázka. Jisté věci ale určitě naznačují, že byste si měli dvakrát rozmyslet, nežli do sebe hodíte jídlo v rekordní době: rychlá konzumace totiž nejenom zvyšuje riziko nadváhy, ale do budoucna slibuje i jisté srdeční problémy (aspoň jak dokazuje nedávný test provedený American Heart Association v Kalifornii).

V rámci této konkrétní studie bylo badateli z Japonska prozkoumáno na více jak 1 tisíc lidí po pět let. Všichni účastníci byli zkoumáni doktorem jednak před začátkem studie (v roce 2008) a poté na konec studie (pro změnu rok 2013), přičemž se zaznamenávalo vše důležité – dieta, jak moc cvičili, zdravotní historie, …

Poté, co byli lidé rozdělení a identifikováni jako jedlíci pomalí, středně rychlí a velmi rychlí, zjistili ke svému nemalému překvapení, že rekordmani v rychlosti byli i rekordmany, co se týče potenciálu pro přibrání a měli i vyšší stav cukru v krvi a vyšší hodnotu cholesterolu.

Tím to ale bohužel nekončí – rychlí jedlíci skutečně a doložitelně měli asi tak dvojnásobně vyšší tendence, vyvinout si i další rizikové faktory: vysoký krevní tlak, obezitu v oblasti břicha, … Jenž se pak odráží i ve zvýšeném riziku onemocnění cukrovkou, na srdečních chorobách, a tak podobně. To vše proti lidem konzumujícím pomaleji.

Vnucuje se samozřejmě otázka, čím je to v těle způsobeno? Vše naznačuje tomu, že příliš rychlé jídlo často způsobuje fluktuace ve vašem stavu krevního cukru. Výkyv pak způsobí inzulinovou rezistenci a je to tady. To znamená, že vaše tělo nemůže snadno přijmout glukózu z krve, takže nakonec musí produkovat stále více inzulinu, aby to zvládlo. Po čase se to vše může změnit na cukrovku typu 2 a srdeční choroby.

Dále bylo dokázáno, že kdo jí pomalu, tak má menší šanci na to, že skončí s nadváhou. A jak to funguje? Čím déle žvýkáte, tím déle posíláte mozku zprávu, že jste již plní. Když pak mozek dospěje k názoru, že je to dostatečný objem, vydá signál a vy mezitím máte méně šancí se přejíst, nežli k tomu dojde.

Univerzální rychlost jídla neexistuje, ale běžně se za dobrý standard bere rozžvýkání skutečně na jemno bez žádných zbytečně velkých kusů (povšimněte si, že s touto metodou do sebe člověk dostane i méně junk-foodu typu slané preclíky). Poté spolknout, nádech a další sousto.

Zdroj + Foto: www.menshealth.com

Read more

Local News