Jsou mléka alternativní stejně hodnotná co do proteinů jako tradiční?

Share

Běžné kravské mléko je plné úžasných nutrientů: je zde nemalá dávka proteinů, vápníku, vitaminu D, a na jeden šálek (2-3 deci +/-) mají pouze nějakých 150 kalorií. Přesto ale, prodeje ne-živočišných typů mléka po roce 2012 vyskočily opravdu mocně – o celých 61 %. Popularita alternativních typů mléka roste a stejně tak i objem typů, jaké trh nabízí.

Většina lidí, co dává přednost mléku alternativnímu, tak činí z důvodů zdravotních (intolerance na laktózu, mléko u nich spouští akné apod.), popřípadě morálních (jsou mezi námi lidé, kterým, čert ví proč, nepřipadá morální uměle oplodnit krávu, sníst pak její malé tele a stejně tak i mléko určené právě pro něj mu vypít + opakovat to celý její život), sportovních („Mají přece více proteinů a méně kalorií!“, …

Ať již je váš důvod pro ne-mléčnou dietu jaký chce, vnucuje se samozřejmě otázka, jak moc pravdivá tato informace je a zda jsou mléka alternativní skutečně (co do živin myšleno) opravdu slušnou náhradou originálu? Nedejbože má některé dokonce i něco lepšího navíc?

Když přijde na věc ale, alternativy mají typicky těžkou práci, aby s mlékem tradičním srovnaly krok – a to tím spíše v případě proteinů. A když už máme tolik alternativních produktů na trhu, jak si z nich zvolit ten nejméně strašný? Stejnou otázku si naštěstí položili i výzkumníci z McGill University a otestovali vše. V posledním čísle magazínu „Journal of Food Science and Technology“ proto srovnali výhody a nevýhody alternativních mlék.

V rámci testu se srovnávala pozitiva a negativu těchto typů: neslazené sójové mléko, rýžové mléko, kokosové mléko a mandlové mléko. A závěr? Nejlépe na tom bylo mléko sójové = mělo totiž stejný objem proteinu, jako kravské (cca 8 g v měřené dávce) a přitom má jen 95 kalorií. Dobrou zprávou o sójovém mléku je i to, že obsahuje isoflavonidy, látky podle všeho napomáhající boji proti rakovině.

Na druhou stranu, sójové mléko má i fytoestrogeny (hormony založené na rostlinách, kam patří i isoflavonidy a ne živočiších), a ty vám snižují testosteron, když to s nimi přeháníte. Ještě než ale začnete šílet, tak si uvědomte, že ani cca 4 porce sójového mléka denně nejsou nijakým problémem. Co ale problémem asi bude pro řadu lidí, tak to, že sójové mléko má „fazolový“ chuťový ocas, což patrně nejednoho odradí. A to ani nemluvíme o tom, je to právě sójové mléko, co nejčastěji (a primárně u dětí) způsobuje alergie.

Mandlové mléko

Výhody: Je na tom vpravdě excelentním stylem, co se týče počtu obsažených kalorií: má totiž jen pouhých 35 kalorií na dávku. Má navíc ze všech typů zdaleka nejlepší chuť a jako bonus obsahuje i mono-nenasycené mastné kyseliny. Výborná volba, když chcete shodit!

Nevýhody: Mandlové mléko má minimum proteinů, pouze 1 gram na dávku.

Kokosové mléko

Výhody: Mléko kokosové chutná sladce a přesto má jen 45 kalorií na dávku.

Nevýhody: Pro někoho asi bude zásadním zádrhelem to, že kokosové mléko nemá vůbec proteiny a všechna energie je zde jen z tuku.

Rýžové mléko

Výhody: Poměrně stále velmi slušná volba pro ty z nás, co jsou alergičtí na sóju, mléko běžné, ořechy a podobné věci. A pamatujte, že má stejný počet kalorií jako mléko kravské.

Nevýhody: Mléko rýžového typu vás (ne)potěší jen 1 gramem proteinů na dávku a hloupé je i to, že má více cukru, jak mléko kravské.

Zdroj + Foto: www.MensHealth.com

Read more

Local News