Když se jeden každý z nás úspěšně popere s touto chuťovou i zdravotní hrozbou, čeká ho za odměnu spousta lákavých věcí. A výrazně lepší zdravotní vyhlídky jsou jenom jedna z nich…

Moderní člověk žije svůj život doslova i on sám tak obalený ve sladkém a obsypaný cukrem jako zákusky, jenž jsou v naší civilizaci tak populární. Bohužel, opět za to může naše historie a evoluce – když byl člověk ještě o pár milionů let mladší, pomáhala mu posedlost cukrem a tukem (dodnes největší zdroje příjemné chuti) přežít. Dnes je to však celé spíše na obtíž, protože podle velmi střízlivých odhadů a studií na toto téma do sebe náhodný moderní člověk dostane okolo 300 kalorií denně jen z přidaného cukru, nicméně 20 % z nás v západní civilizaci (ano, na tebe se hlavně USA díváme!) do sebe dostane i přes 700 kalorií jen v cukru. To je celý hrnek syntetického cukru denně!

Nejenom, že se do nás cukr dostává evidentní cestou skrze sladkosti, čokoládové tyčinky, těžké pudingy, zákusky a podobné věci, ale je i ve věcech, jenž necvičenému uchu moderního člověka zavaleného konzumem zní přece jen již skoro a docela až vysloveně zdravě? Třeba takový salátový dresing, omáčka na špagety, jogurt, …

Problém je, že v rámci sladké, ba přímo mega-sladké chuti, po které náš mozek i my šílíme (ani sám autor není bez viny – zkuste se někdy mimochodem podívat kolik cukru je v čokoládě a kolik v bramborových „čipsech“…), do všeho jídla firmy přidávají umělým procesem upravený cukr, který není v přírodě přirozeně se vyskytující v plodech/mléku, ale umělý, zkoncentrovaný a je z něj navíc vyčištěno vše trochu zdravé (kupříkladu vápník a jiné minerály).

Pokuste se prosím méně ujíždět na tomto bílém prášku, je to závislost jako každý jiná. Další průzkumy totiž pro změnu prokázaly, že lidé na druhé straně „závislotního“ spektra vykazují bez cukru stejné abstinenční příznaky jako jiní narkomani – vystrašenost, úzkost, depresi. Pokud se vám/nám ale s tímto ďáblem v bílém rouše beránčím podaří vybojovat vítěznou bitvu, můžete získat toto:

1. Zlepšíte stav svého srdce a srdečního zdraví

Doktoři se v této věci poměrně vzácně shodují – váš risk se navyšuje hned a rovnou třikrát, když máte zvýšené dávky cukru v jídle. A to proč? Jelikož ve všem a do všeho přidávaný cukr zvyšuje chronicky úrovně inzulinu, který pro změnu aktivuje sympatický nervový systém, jenž zase pak zvyšuje krevní tlak a srdeční puls. Během pár týdnů cukr-abstinence se vám sníží LDL cholesterol o 10 % a o 20-30 % triglyceridy. A váš tlak samozřejmě zamíří do oblasti „OK“ též…

2. Vaše kůže a pleť bude čistější

Neřešte mastičky a podobné věci, když je tu věc mnohem zásadnější na pozadí – tělesné podráždění/zanícení je známým zdrojem akné. A hádejte co? Cukr je právě takovým dráždidlem. Když v rámci jedné studie pili jistí lidé pár plechovek sodovky s cukrem denně, jejich tělesné podráždění vzrostlo o 87 %. Když se i vy vzdáte cukru ve slazených sodovkách, můžete se těšit na hladší pleť a potažmo i neméně hladké útroby.