Chroupat ořechy? Proč ne, ale s mírou!

Share

Venku zima, vy máte po tréninku, plánujete pustit si nějaký ten dobrý akčňák a k tomu si dát misku burských, vlašských nebo jiných oříšků? Proč ne, dáme vám kalorické tabulky a užitečné rady, jak si pochutnat a neohrozit tak svůj jídelníček.

Každý chlap si dá rád klasické solené arašídy. Jejich chuť se hodí k vínu, pivu i jen tak. Přiznám se, že já je jím velmi rád, solené i ty obyčejné. Proto jsem se rozhodl, že dám dohromady několik informací právě o oříšcích – kolik jich jíst, jaké a kdy.

Kdy jsou oříšky zdravé a kdy už je jich chroupání “na hraně“ zdravého jídelníčku? 

Arašídy 

Jde asi o nejvíce využívanou luštěninu, jejíž plody jsou výborné samy o sobě a používají se i na výrobu arašídového másla a olejů. Slupky pak nachází využití i v chemickém průmyslu. 

Proč arašídy jíst?

Jde o velmi výživné oříšky, polovina objemu jsou jen nenasycené mastné tuky, další část jsou sacharidy a bílkoviny. Arašídy mají antioxidační účinky, řadu vitamínů (B1, B2, B3, B5). Jsou vhodné při potřebě doplnění zinku, fosforu, vápníku či hořčíku.

Na tohle bacha!

– častá alergická reakce (zhoršené dýchání, zrychlení srdeční činnosti, ztráta vědomí, zvracení)

– nadměrná konzumace solných arašídů vede ke zvyšování krevního tlaku

– vysoké hodnoty tuků

– nejlépe jíst po malých dávkách, max 50 g za den

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy patří k hojně využívaným v každé domácnosti i potravinářském průmyslu. 

walnuts-498095_1920

Proč “vlašáky“ jíst?

Dlouhodobé konzumování pouhých 5 vlašských ořechů brání výskytu obezity. Jde o přírodní lék vysokého krevního tlaku, astma a špatného fungování střev. Podporují chuť zdravou chuť k jídlu, vyživují ledviny a prohřívají plíce a kolena. Zmíním ještě protizánětlivé účinky a příznivý vliv na srdeční a cévní choroby.

Na tohle bacha!

– Podobné jako u arašídů.

– Nevhodné skladování vede k plísním a žluknutí.

– Myslet na dávkování, optimálně 50 g denně.

Mandle

Madloň je nejstarší šlechtěný strom na světě. Její plody patří mezi nejchutnější a nejoblíbenější ořechy vůbec. K dostání loupané, slané, zalité karamelem, v čokoládě apod. 

almonds-768699_1920

Proč jíst mandle?

Jsou ohromně zdravé, oleje a další obsažené látky snižují cholesterol v krvi. Samozřejmostí jsou vitamíny a další tělu prospěšné látky. Antioxidanty v mandlích působí proti volných radikálům podněcujícím rakoviny a onemocnění cév či srdce. Podle nového výzkumu dokáží mandle snížit i riziko vzniku Alzheimerovy choroby i diabetu.

Na tohle bacha!

Jako u všech ořechů, i mandle obsahují poměrně velké procento tuků, je proto vhodné konzumovat pouze menší dávky.

Kešu

Semeno je uloženo v ořechu ledvinovitého tvaru zavěšeném na zdužnatělé jedlé stopce. Tato dužina je bohatá na vitamín C a slouží k výrobě šťávy a, světe div se, vína. Skořápky ořechů obsahují toxický olej kardol. Řekl bych, že kešu je dost zajímavá rostlina.

cashew-931960_1920

Kešu má vysoký obsah vitamínů B a kyseliny listové. Může se pochlubit jedním z nejvyšších obsahů hořčíku ze všech semen a ořechů vůbec. Karotenoidy v kešu pomáhají při léčbě pokožky, sliznice a očí. Příznivé účinky při únavě, depresi, fyzické slabosti, podráždění, nervozitě. Podporují regeneraci těla. Zmírňují křeče (vhodné i při bolestivé menstruaci – v “krámové“ krizi jich pár partnerce šoupněte do pusinky).

Na tohle bacha!

Opět bych vyzdvihl vysoké procento tuků.

Tabulka nutričních hodnot ořechů (bílkoviny/tuky/sacharidy)

Arašídy: 27 g /44 g /24 g

Kešu: 15 g / 46 g / 25 g

Lískové ořechy: 14 g / 63 g / 11 g

Mandle: 20 g / 52 g / 12 g

Para ořechy: 12 g / 66 g / 9 g

Pekanové ořechy: 8 g / 64 g / 17 g

Vlašské ořechy: 16 g / 60 g / 15 g

Read more

Local News