Venku zima, vy máte po tréninku, plánujete pustit si nějaký ten dobrý akčňák a k tomu si dát misku burských, vlašských nebo jiných oříšků? Proč ne, dáme vám kalorické tabulky a užitečné rady, jak si pochutnat a neohrozit tak svůj jídelníček.
Každý chlap si dá rád klasické solené arašídy. Jejich chuť se hodí k vínu, pivu i jen tak. Přiznám se, že já je jím velmi rád, solené i ty obyčejné. Proto jsem se rozhodl, že dám dohromady několik informací právě o oříšcích – kolik jich jíst, jaké a kdy.
Kdy jsou oříšky zdravé a kdy už je jich chroupání “na hraně“ zdravého jídelníčku?
Arašídy
Jde asi o nejvíce využívanou luštěninu, jejíž plody jsou výborné samy o sobě a používají se i na výrobu arašídového másla a olejů. Slupky pak nachází využití i v chemickém průmyslu.
Proč arašídy jíst?
Jde o velmi výživné oříšky, polovina objemu jsou jen nenasycené mastné tuky, další část jsou sacharidy a bílkoviny. Arašídy mají antioxidační účinky, řadu vitamínů (B1, B2, B3, B5). Jsou vhodné při potřebě doplnění zinku, fosforu, vápníku či hořčíku.
Na tohle bacha!
– častá alergická reakce (zhoršené dýchání, zrychlení srdeční činnosti, ztráta vědomí, zvracení)
– nadměrná konzumace solných arašídů vede ke zvyšování krevního tlaku
– vysoké hodnoty tuků
– nejlépe jíst po malých dávkách, max 50 g za den
Vlašské ořechy
Vlašské ořechy patří k hojně využívaným v každé domácnosti i potravinářském průmyslu.
Proč “vlašáky“ jíst?
Dlouhodobé konzumování pouhých 5 vlašských ořechů brání výskytu obezity. Jde o přírodní lék vysokého krevního tlaku, astma a špatného fungování střev. Podporují chuť zdravou chuť k jídlu, vyživují ledviny a prohřívají plíce a kolena. Zmíním ještě protizánětlivé účinky a příznivý vliv na srdeční a cévní choroby.
Na tohle bacha!
– Podobné jako u arašídů.
– Nevhodné skladování vede k plísním a žluknutí.
– Myslet na dávkování, optimálně 50 g denně.
Mandle
Madloň je nejstarší šlechtěný strom na světě. Její plody patří mezi nej