5 nečekaných projevů dehydratace, co nemají nic společného s žízní

Share

Staré přísloví „Když máš žízeň, jsi už dehydrovaný“ je technicky vzato ještě pořád neověřené vědou. Ale když se podíváme na věci z druhé stany – žízeň rozhodně není jediný signál, jakým vám tělo naznačuje, že byste měli něco vypít…

K dehydrataci dojde velmi jednoduše tehdy, když vaše tělo do sebe dostává méně tekutin, nežli vydává. K tomu může dojít z celé řady důvodů – po cvičení, po nemoci (zvracení, průjem, …), při ztrátě tělesného tepla (pocení, …), …

A jak je vám asi dobře známo, může to vše vést k pěkně vážným problémům. Stačí třeba, aby vám v těle chybělo 1 % vody a jste rázem méně spolehlivý řidič s horšími reakcemi (pozdní brzdění, pomalejší přejíždění z pruhů, …). A když jste dehydrovaní o 2 procenta (a více), rázem můžete zapomenout na skvělé atletické výkony.

Když je počasí teplé, člověk si spíše uvědomí, že si musí vzít něco na pití, jakmile se ale rozhostí chlad, jen málokdo si uvědomí, že by měl pít cca stejně. A pití byste si určitě měli pohlídat, jelikož jedna každá buňka vašeho těla (mozek, svaly, ..) nyní nefunguje optimálně.

Nedá se předepsat správný objem vody, to závisí na pohlaví, váze, věku, aktivitě, … A mnoha dalších věcech, nicméně jsou jisté znaky, které obvykle lidé za dehydrataci ještě (pohříchu ke své škodě) nepovažují…

1. Vaše svaly mají křeče

Když ztrácíte tekutiny, tak nervové signály z mozku do vašich svalů nefungují tak, jak by měly, což speciálně platí pro křeče do nohy (jsou dále, že ano). Je tu i ten faktor, že když člověk cvičí a ztrácí tekutiny, vytváří se tím v těle lokální nevyvážené místo bez elektrolytů, kde chybí sodík a draslík. Tím si zvyšujete nejen šance na křeč, ale i na o to větší bolest další den.

2. Vaše tělo chce sladkosti

Všechny orgány (a játra nevyjímaje) potřebují ku své zdárné funkci vodu – a jedním z úkolů jater je i vypustit glykogen, molekulu, co ukládá cukr. A když pak chybí játrům voda, nemůže ani uvolnit glukózu a ani další energetické zásoby. A čím je tělo nahrazuje? Jedením! Tělo automaticky zatouží po něčem sladkém. A sladké pití (ano, i pivo má cukr v sobě!) je poté velmi atraktivní.

3. Točí se vám hlava

Část práce hydratace v těle je i to, že reguluje objem krve, včetně jejího tlaku logicky. Když máte málo tekutin, váš tlak má tendence klesat a dostaví se obratem pocit závratě. Dehydratace ovlivňuje i váš vestibulární aparát, který je odpovědný za to, aby vás udržel v rovnováze. Proto se po dehydrataci a snížení tlaku dostaví často nevolnost a závrať, dokonce i zvracení.

4. Méně močíte

Vcelku logicky to je situace „Nic dovnitř, nic ani ven“. Když tělo vyčerpalo zásoby tekutin, tak je močení jednou za dlouhou dobu velký signál, že je něco špatně. Když normálně chodíte na WC co 2-3 h a je to 7-10 h, je to ložená nápověda od těla, že máte přidat na hydrataci. A čím méně močíte, tím více se ve vás hromadí toxiny a nezbavujete se jich tak, jako byste měli. V extrému si můžete pořídit i močové kameny.

5. Nemůžete na velkou

Hydratace lubrikuje každou část vašeho trávicího systému a ani ta finální není výjimkou. Zdravé výkaly mají i slušný obsah vody, aby se snáze dostaly skrz. Bez vody se vaše stolice zatvrdí a nepostupuje tam snadno.

6. Co udělat pro maximum hydratace?

Většina z právě řečených věcí se dá velmi snadno nahradit a spravit prostým zařazením více „zdravé vody“ – ideálně neslazených a ovocných či zelených čajů a podobných věcí, určitě to nedohánějte pivem (je tu cukr + má zdaleka nejvyšší glykemický index ze všech jídel, dokonce i více jak čistý cukr!), slazenými sodovkami (spousta prázdných kalorií stejně jako v čínských polévkách) a energy drinky (příliš mnoho kofeinu, cukru a umělých sladidel typu asparatam, co se v těle rozkládá mj. na metanol)!

Zdroj + Foto: www.menshealth.com

Read more

Local News