4 jídla, která jsou (obvykle) OK i po době minimální trvanlivosti

Share

Obecná pravidla a zásady jídla jsou relativně prosté: když je něco zelené (kromě zeleniny, že ano), divně pěnící a bez původní konzistence, většinou to není dobrý nápad jíst…

Když si tak člověk čte datum trvanlivosti na některých produktech, co je při své návštěvě vašeho oblíbeného obchodního domu (asi pravidelně) pořizujete, dozví se i to, jaká je minimální trvanlivost. Jako všeobecné měřítko to slouží jen k tomu, aby to zákazníkovi naznačilo, kdy je určitý produkt ještě ve špičkové kvalitě a čerstvosti a kdy již ne. Neznamená to ale jistě, že vám poté jídlo exploduje, popřípadě se všechno stane prudce jedovatým.

Být si vědomí data spotřeby je samozřejmě nutné, aby měl člověk jakési povědomí, ale není to třeba vyhrotit a jídlo minutu poté vyhodit. Velmi to pochopitelně záleží na typu jídla, i dnech po, ale často člověk může danou věc jíst i poté, co by již oficiálně neměl. Tímto se dá ušetřit jednak za nákupech a za druhé na zbytečném uklízení.

Jaká jídla jsou tedy obvykle OK i po relativně dlouhé době?

1. Věci v plechovce

U těch všeobecně platí, že čím více je dané jídlo zpracované a prošlé výrobním procesem, tím déle i obvykle vydrží. To ale předpokládá, že veškeré vaše jídlo bylo po celou tu dobu správně uschováno v ledničce anebo na temném místě (ideálně obojí zároveň, což není u dnešních ledniček problém většinou).

Vždy se aktivně dívejte po jakémkoliv náznaku kažení, které se dá jednak odpozorovat na exteriéru, jako známá vyboulenina, anebo po otevření. Cokoliv podezřelého na obalu by určitě mělo hned vzbudit vaši pozornost (rezavý obal, protékání, …) a zajistit to, že danou konzervu bez milosti vyhodíte.

Znak botulotoxinu je bublání a zpěněná textura (též „botulin“ neboli „klobásový jed“) je ta v přírodě nejjedovatější věc vůbec, takže pozor na něj (smrtelná dávka je 1,3–2,1 ng/kg nitrožilně a 10–13 ng/kg při inhalaci, pozor mluvíme tu skutečně o nano-gramech, takže by na zabití všech lidí na Zemi (100 kg váhy berme pro jednoduchost…) stačilo cca 1,8 kg tady toho jedu!).

Pamatujte i na to, že plechovka se sice zdá čistá, ovšem ve skladech a na rampách po nich leccos běhá (krysy, myši, vrabci, …) a může na nich zůstat trus i moč (autor článku viděl venkovní ptactvo konkrétně na bednách s pivem opakovaně), takže raději omýt. Speciálně to platí pro věcí, které pak přitisknete na pusu (veškeré plechovky s pitím).

2. Mléčné věci

U těch je jakýkoliv náznak zkázy okamžitě vidět a poznat – změní se konzistence, barva a i vůně. Mléko může přežít i pět dní po datu spotřeby a tvrdý sýr ještě déle.
Rozhodně nicméně neriskujte něco co je již „tak napůl“ jen proto abyste ušetřili pár korun…

3. Cereálie a další věci ze zrní

Jakékoliv nudle, sušenky a cereálie obvykle přežijí (a i vy potažmo…) nějaký ten den přes míru (i měsíce). Pokud ale objevíte třeba na chatě v jídle cosi podezřelého (třeba náznaky kousnutí na něm), značí to, že máte malého myšího strávníka (utekl vám křeček / morče / králík?) a raději nepokračujte…

4. Mražená zelenina a ovoce

Pro drtivou většinu je v pořádku, když si člověk dá nějakou tu starší zmrzlou zeleninu nebo ovoce poté, co mu daná věcička už „propadla“ – když se něco rozmrazí, většinou to už jen ovlivní chuť a to je tak vše. Na druhou stránku věcí, určitě nedělejte to, že byste jakoukoliv rozmraženou zeleninu / ovoce zase znovu zmrazili.

Zdroj + Foto: www.menshealth.com

Read more

Local News