Je zdravější kuchyně vegetariánská nebo středozemní?

Share

Možná se snažíte právě shodit pár kilo své aktuální (nad)váhy, možná vás to prostě jen zajímá, jelikož vám není lhostejné, co jíte. Tak či onak, člověk stojí před ledničkou a už zase přemýšlí, co by si tak měl dát… A ideálně i nepříliš škodlivého. V tom mu pomáhají stovky všelijakých diet, nicméně nemálo z nich je vyslovená ptákovina (namátkou podle krevních skupin). Takže vnucuje se otázka, když přijde na zdraví, hubnutí a podobné radovánky, jak si stojí dieta středozemní (žádná vazba na Tolkiena!) proti té vegetariánské?

Máme pro vás ale hned na úvod dobrou zprávu – jestliže vás to uklidí, tak vězte, že jak dieta středozemní, tak i vegetariánská vám přinese stejné pozitivní efekty po čase. Jsou v této věci prostě stejně efektivní. A jak se liší? Připomínáme, že dieta středozemní sestává hlavně ze zeleniny, ovoce, celozrnných věcí, drůbeže, ryb a trochy červeného masa a vegetariánská (mimochodem, taková malá vegetariánská morální vsuvka: hádejte, co dělají s krávami, co neplní mléčné normy nebo zestárnou?) pro změnu převážně z vajec, nízko-tučných produktů z mléka, ale žádná ryba ani maso.

Podle nové studie v magazínu „Circulation“ byly obě tyto verze stejně účinné v odstraňování následků nadváhy. A obě byly neméně přínosné i pro obecné další zvýšení kvality života u daných lidí (tj. došlo k redukci rizika srdečních příhod).

V rámci studie bylo sledováno v Itálii na 107 zdravých, ale s nadváhou, dospělých lidí, ve věku mezi 18 a 75 roky. Všichni účastníci byly náhodně zařazeni do sekce „Dieta vegetariánská“, popřípadě „Dieta středozemní“ a ta byla upravena pro snížený kalorický příjem + vše se sledovalo po tři měsíce. Poté si jídelní zvyky vyměnily, no a mezitím doktoři odebrali a zjistili vše zajímavé: jak se pohnula váha, co stav tuků a co BMI (Body Mass Index = Index tělesné hmotnosti).

Když se podíváme na výsledky, zjistíme, že je to na obou stranách přínosné řešení: lidé na obou stranách barikády ztratili v průměru 1,5 kilogramu tuku, snížila se jim váha asi tak o 2 kila a zažili stejný přechod k nižšímu BMI (měření, které bere v úvahu váhu a výšku).

Sami autoři vše komentují takto: „Výsledky studie naznačují, že obě diety, pakliže jsou dobře přizpůsobeny, jsou přínosné pro tělo jak na poli ztráty nadváhy, tak i na poli prevence kardiovaskulárních nemocí.“

Když přijde na srdce (a potažmo i jeho zdravotní statut), tak i zde měly studie kapku odlišné vlivy: vegetariánská snížila „zlý“ cholesterol LDL a středozemní dieta zase triglyceridy (vyšší úrovně = vyšší riziko na nějaký ten infarkt po čase). Ať již zvolíte jakkoliv (nebo je také můžete po pár měsících prohazovat), pozitivní přínos je zřejmý, průkazný a zcela nezpochybnitelný.

Moderní společnost na jedné straně do člověka cpe neuvěřitelné sajrajty (brambůrky dělané na palmovém tuku a sypané glutamátem) a na té druhé zase na něj vyvíjí slušný sociální tlak po stránce jeho figury. Určitě ale existuje mnoho cest, jak své zdraví zlepšit – první věcí by ale určitě měla být redukce cukru (vše slazené bílým cukrem, což technicky vzato vyřazuje i pivo…).

Navíc, kvalitní diety se obvykle značně překrývají: je tam hodně ovoce a zeleniny, složité a nezpracované cukry. Takže klidně si dejte fazole, zeleninu, nízkotučné jogurty, ryby, vajíčka, … zdravé je to vše – s mírou!

Zdroj: www.Menshealth.com

Read more

Local News