Energy drinky mohou škodit srdci, ale ne kvůli kofeinu

Share

Vnucuje se pochopitelně otázka, jaká věc má právě na srdce takový vliv? Jak známo, energy drinky jsou zdrojem vzpruhy tehdy, když se cítíte unaveni. Jedna z posledních studií organizace American Heart Association ovšem naznačuje, že to vše může být spíše na účet elektrického systému vašeho srdce a srdečního tlaku – naopak, objem kofeinu v něm moc problém není.

Výzkumníci rozdělili osmnáct mladých účastníků na dvě skupiny. První dostala 32 uncí (cca 907 gramů) energy drinku obsahujícího 108 g cukru a 320 mg kofeinu a další běžné propriety. Druhá skupinka dostala kontrolní drink se stejným objemem kofeinu, stejně jako limetkový džus a třešňový sirup.

O šest dní později – což bylo považováno jako dost času na to, aby se z těla onen jeden drink vyplavil – si skupinky drinky vyměnily. Přičemž byl měřen jak účastníkův tep, tak i srdeční tlak + obecně srdeční elektrická aktivita se měřila pětkrát za ten den z konzumací nápoje.

Badatelé zjistili, že lidé ze skupinky energy drinků, měli rychlejší QT interval. Což je čas, jenž srdeční komora potřebuje k tomu, aby vygenerovala záchvěv. Za oné konstelace, že jsou tyto odezvy příliš blízko nebo příliš daleko od sebe, může to způsobit, že srdce bije abnormálně.

Co se týče zase tlaku, tak obě skupinky měly stejně zvýšený systolický tlak, ale byli to právě lidé s energy drinky, jimž trvalo déle, nežli se navrátili do svého standardního stavu.

Výzkumníci tedy uzavřeli prozatím bádání se závěrem, že ve hře je evidentně ještě něco jiného než je právě kofein. Vypadá to, že se pravdy nedopátráme, jelikož energy drinky mají každý trochu jiné složení a řada „tajemných“ ingrediencí zatím stále neznámého působení. Tak třeba, dva energy drinky v sobě mají guaranu (forma brazilské kávy s kofeinem, stejně jako aminokyselinu taurin). Odtud by vše mohlo vycházet, protože jejich kombinace (a speciálně s alkoholem či dalšími stimulanty) je skutečný „nakopávač až pře-kopávač“.

Též nelze z deseti účastníků vyvozovat na mezinárodní poměry, že ano, studie chce prostě větší měřítko. Nemluvě o tom, že jsou cele ignorovány věci, jenž se týkají dlouhodobého vlivu pití energy drinků na tělo.

Shrnuto a podtrženo, když se tomu syntetickému svinstvu zatím vyhnete, nic tím nepokazíte… A to platí tím spíše, když máte další zdravotní problémy a speciálně srdečního rázu.

Zdroj + Foto: www.menshealth.com

Read more

Local News