Výmluvy, s jakými musíte v roce 2018 přestat, jestli to chcete někam v posilovně dotáhnout

Share

Máme za sebou Nový rok, což bývá čas bilancování, novoročních předsevzetí a nových počátků. Pakliže i vy patříte k osobám, jenž si daly za cíl nějaké to posilování (nedejbože již nějaký ten minulý rok) a málokdy se k tomu pak dokopete, možná je na místě podívat se pravdě do očí a odvrhnout všechny tyto výmluvy – jedině VY sám totiž můžete zajistit, aby na vás v zrcadle nekoukala zdravotní troska s nadváhou, ale Alfa samec, po kterém se ohlédne i heterosexuál…

Vymluvit sám sobě posilovnu a cvičení je velmi snadné. Vlastně je to ta nejsnadnější věc na světě. Stačí k tomu nechat své vnitřní dítě, aby se zaseklo na frázi „Já nechci!“ a je to. Ale vzdorujte, protože to stojí za to!

1. Nemám čas!

I kdybyste byli prezident Vesmíru, stále máte nějaký prostor a byť i deset minut času denně. Najít si čas ráno či večer tedy bude určitě snazší v případě dobré motivace. Pamatujte na to, že intervaly aktivity i natolik krátké jako je 1 minuta cvičení + 10 minut relaxu má pozitivní vliv na tělo. A právě toto je relativně pohodový režim, s nímž můžete klidně začít.

2. Nemám peníze na posilovnu!

Ve společnosti, kde je běžné mít studentský úvěr celý život a školy stojí miliony se pár stovek měsíčně ztratí. Pokud si najdete peníze na jiné věci (kultura, milenka, hudba, PC, mobil, kniha, pivo, dovolená, …), určitě by to mělo být i na posilovnu… A to ani nemluvíme o tom, že ty nejlepší věci v životě jsou zadarmo i v improvizované posilovně, kterou si můžete vytvořit kdekoliv: v práci u stolu, v garáži, na chodbě doma, u kámoše, … Ani kliky, sklapovačky a shyby na trubce venku / větvi pak nejsou placené.

3. Nemám rád davy!

Chápeme u lidí se sociální fóbií, že jdou radši někam k lesu, ale pro zbytek je to stejně hloupá výmluva jako „Musel bych tam čekat v řadě i na WC!“ Nemluvě o tom, že tam můžete chodit mimo špičku.

4. Mám OK zdraví a vzhled, takže můžu přeskočit den nebo dva!

To může každý, ale určitě by to nemělo být jen kvůli náhodě a vašemu vzhledu. Vědci tomu totiž říkají „efekt genetické neviditelnosti“ a je to o tom, že lidé, kteří neberou vážně svoji obezitu, resp. si nemyslí, že jsou obézní, berou méně vážně své zdravotní volby (jídlo a pití převážně junk food, dieta jen z cukru, sedavý styl, …). Možná váha ještě není problém, to ale jen zatím…

5. Další půlhodinka spánku je pro mé tělo cennější jak cvičení

To záleží od toho, jak moc jste aktuálně unavení, zda jste měli noční apod., ale určitě by to nemělo být jen kvůli pohodlí. A tím méně systematická a pravidelná rutina pro vaše tělo.

6. Necítím se na to!

Proč? Byl zjištěno, že negativní přístup má na vaše výkony negativní vliv a cvičením strávíte méně kvalitních hodin a s menším přínosem. Obvykle jde o nízké sebevědomí, které se dá rozehnat tím, že si představíte, jak se asi budete cítit super, když to navzdory negativnímu prostředí právě vy dokážete… I vy byste proto měli mít (a potažmo i stanovovat si) jen a výhradně pozitivní cíle a výsledky.

7. Bolí mě XXX!

Je jedno, zda vás bolí ruce, záda, hlava nebo něco jiného, vždy se dá dělat něco lepšího nežli ležet, na něco je to vyloveně kontraproduktivní stejně – třeba bolest zad namátkou, kde ležení nemá vůbec přínos. A i bolest hlavy určitě spíše odejde na procházce v lese, nežli při práci / v hospodě. Je jedno, co vás bolí na jednom místě – na jiném ne, takže toho využijte! Nemůžete sedět? Dělejte shyby hlavně! Potažmo můžete chvíli zabrousit spíše do jógy a protahování, kde se vše cvičí plynule a ne fofrem a silou.

8. Žena / Přítelkyně by si myslela, že jí nevěnuji dost času!

Vnucuje se samozřejmě otázka, proč nejdete, k čertu, cvičit oba? Možná to váš vtah utvrdí, možná ne, ale člověk nemůže pořád chodit jen po barech a výstavách…

9. Počasí je na nic!

Ano, to bývá často, ovšem proměňte to ve svoji výhodu. Když je venku tornádo, dá se procvičit v garáži, na chodbě, i ten sklep v paneláku větší poslouží. Berte to jako příležitost poznat (a vymyslet si) jiné typy sportu – když budete běhat do schodů, kolikrát to asi zvládnete přesně za hodinu nahoru i dolu v podniku / paneláku? A nezapomeňte se pochopitelně pochlubit kolegům, ať vidíte, kdo bude lepší…

10. Život stojí za houby, proč se snažit…

Cítit se mizerně, to by měl být opravdu ten nejdůležitější důvod, proč cvičit, jelikož tělo po chvíli fyzické námahy vylučuje tzv. hormony radosti (endorfiny), které pomůžou jistěji nežli prášky. Cvičení zvyšuje optimismus a radost ze života, je to vědecky dokázané, takže čím dříve se k němu dokopete, tím lépe pro vás, vaše tělo i mysl. A to je věc, co potřebuje v naší civilizaci každý a to denně!

Zdroj + Foto: www.menshealth.com

Read more

Local News