Věda nám dává další dobrý důvod, proč pít whisky

Share

Když už vyrazí nějaký ten běžný člověk na drink a něco tvrdšího, obvykle tak činí proto, aby roztál po těžkém dni. Ale jak se ukáže dnes, je tu něco, co byste měli vědět o vašich oblíbených post-pracovních drincích (a co rozhodě už moc relaxačního rázu není): drinky, jenž si objednáte běžně u baru totiž často mívají a obsahují spousty bakterií.

V magazínu Annals of Microbiology bylo v rámci této italské studie sebráno na 60 místech opět 60 vzorků z ledových kostek produkovaných / zmrazených v cateringových firmách, v domácnostech i v barech. A co zjistili? Že led byl kontaminován s 52 typy bakterií, z nichž některé mohou být pro člověk potenciálně škodlivé. A led z restaurací a barů na tom byl prý absolutně nejhůře.

Poté se vědci rozhodli zjistit, zda čtyři nalezené nejrozšířenější kmeny bakterií mohou přežít v běžných nápojích. Infikovali proto cíleně kostky s ledem a vložili je do vodky, whisky, Martini, broskvového čaje, Toniku, Coly, a tak podobně. A poté zjistili, jak to vše dopadlo.

A výsledky? Napříč celým spektrem zde bylo jisté zredukování všech počtů bakterií poté, co byl přidán led, což vědci zdůvodňují jako faktor ovlivněný obsahem alkoholu, oxidem uhličitým, pH kyselostí, …

Ale velmi zajímavé je hlavně to, že právě u drinků přežily ve vodce a broskvovém čaji všechny čtyři kmeny. A dva zůstaly i v Cole a Martini. A jeden jediný byl k dohledání v Toniku. Co je ale zvláštní, tak že nic nepřežilo ve whisky a to i přesto, že zde byly bacily stejně tak přidány do ledu!

Podle všeho to je díky vysoce kyselému prostředí, jaké se ve whisky nalézá – má totiž pH 4,2, zatímco vodka je neutrální a má pH 6. Přirozeně a logicky platí, že čím zásaditější či kyselejší nějaký nápoj je, tím spíše v něm nic nepřežije.

Zdůrazňujeme též na závěr, že se tato studie zaobírala výhradně bakteriálními objemy, na co ale nehleděla ani náhodou, tak na to, jak vás dané kmeny ovlivní. Protože to se přirozeně bude lišit kmen od kmene. Třeba v houbičce na nádobí najdete druhů desítky a prakticky žádný není škodlivý, na desce u WC najdete jen jeden a škodlivý je.

Pokud vás podobné věci nenechávají klidnými (a speciálně v zemích, kde platí tak maximálně lokální zákon ostře nabroušené mačety), dávejte si pití výhradně jen tak, jak je. A když to opravdu nemůžete vydržet a chcete i nějaký ten led, tak zvolte whisky – podle všeho to bude nejbezpečnější volba…

Zdroj + Foto: www.menshealth.com

Read more

Local News