Šokující novinky o mořské soli

Share

Průměrná moderní osoba je patrně přesvědčena, že věci pocházející z moře jsou obecně zdravé a prospěšné, jak ale sami brzy uvidíte, není to ani zdaleka pravda. V rybách je třeba nemalý objem rtuti kvůli těžbě zlata a sopkám (některé dravé ryby se proto nemají jíst častěji jak jednou týdně/měsíčně), dnešním tématem ovšem bude jiná problémová a zdraví ničící věc – plast!

Vědci právě zjistili, že mořská sůl sbíraná (celkem logicky) na světových mořích a světových oceánech je všude kontaminovaná plastem. Stopy plastů se daly vystopovat v mořské soli všude po světě: v soli v USA, v soli v Číně i v Evropě.

Plast se do vody samozřejmě dostává s jakýmkoliv plastovým odpadem, jenž v moři skončí. Hromady plastů v moři se poté tak dlouho rozmělňují o další nepořádek a přírodní věci (konzervy, kamení, písek, …), dokud se nakonec ve finále nerozmělní skutečně na jemno a neskončí jednak v rybách jež jíme a za druhé, i ve vodě, z níž se vyrábí sůl, jenž jíme.

Pod výzkumem je mimochodem podepsána profesorka Sherri Masonová (Státní New Yorkská Univerzita ve Fredonii), která již pracovala na něčem dost podobném s kolegy z University v Minnesotě a odhalila tehdy mikro-plasty v soli, pivu a pitné vodě.

Zde je její komentář: „Nejenom, že jsou plasty v naší kultuře stále přítomné a trvalé, ve smyslu denního užívání, jsou bohužel též k nalezení i ve vzduchu, vodě, mořském jídle obecně, pivu a soli, co užíváme – plasty jsou prostě všude!“

V rámci tohoto průzkumu bylo proklepnuto na dvanáct typů mořských solí běžně se nalézajících na západních trzích. A co zjistila? Že kdyby se lidé drželi jen doporučených norem na sůl, tak do sebe dostanou 660 částic plastu ročně. Jelikož je ale na západě moderní solení překračovat a přehánět, většina do sebe částic podle všeho dostane více.

A další špatné zprávy – ani další specialista na téma (Juan Conesa, profesor zkoumající mořskou sůl pro Univerzitu v Alicante ve Španělsku) nemá nejmenší tušení, jaký je vliv plastů v naší dietě na zdraví. A tím méně ten dlouhodobý, je ale jistě dost možné, že může vyhladit celé druhy (viz nedávná aféra s antikoncepčními pilulkami a hormony z nich končícími kvůli nim v moči a pak i v moři, jenž způsobují určitým druhům problémy s množením).

Není zbytí, nežli se chovat uvážlivě na osobní úrovni a to speciálně s neřádstvem typu plast, které se samo stejně v přírodě nijak nerozloží a vrátí se k nám zpět (viz dnešní článek). Proč chodit na kávu každý den a nosit ji pak v plastovém kelímku, když si ji můžete uvařit jinde do skla? Na druhou stranu, dalo se to čekat, přece jen, veškeré neřádstvo civilizace se od nepaměti lije do moří… A až budete příště sedět / stát nad nějakým tím plastovým produktem, připomeňte si údaj, že každý rok skončí v moři 8 milionů tun plastů…

Zdroj + Foto: www.menshealth.com

Read more

Local News