Shell vystaví 80 hi-tech nabíjecích stanic pro e-auta v Evropě

Share

Už tento rok se společnost Shell zaměřila ještě více na elektrická auta, přidala totiž třeba v Anglii k několika svým běžným stanicím s benzínem další nabíjecí stanice. K tomu získala i firmu NewMotion, jinak společnost z Nizozemí, co má 30 tisíc nabíjecích stanic jen pod svým jménem. A jak se právě Shell pochlubil, chystá se do konce roku 2019 mít v Evropě dalších 80 nových hi-tech napájecích stanic pro elektrická auta.

Celý tento plán podle všeho vznikl ve spolupráci se sdružením IONITY, což je na elektrická auta zaměřený společný podnik mezi BMW, Daimler, Ford, Volkswagen, Audi a Porsche (ohlášený asi tak měsíc dozadu). Cílem IONITY pak je mít po Evropě do roku 2020 na 400 vysokokapacitních dobíjecích stanic pro veškeré elektrické povozy.

Pokud budete mít k dispozici nějaké to moderní e-udělátko, co zvládne nabíjení tempem 350 kW, budou tyto vysokokapacitní dobíjecí stanice schopny „dolít“ vašeho miláčka za pouhých 5-8 minut. Je faktem, že až doposud byl jedním z hlavních důvodů, proč pořídit nebo nepořídit elektrické auto i ten fakt, že řada lidí se obávala (a stále obává) příliš dlouhých nabíjecích časů, příliš málo stanic a omezení baterií. Jak vidíme, minimálně síť stanic a rychlost již vzala za své – nakonec, Porsche i Honda již mají svoji vlastní variaci na zařízení, co podobné rychlé nabíjení využijí!

A kde všude budou nové dobíjecí stanice postaveny? No, i zde (upřímně lehce nečekaně a překvapivě) dobré zprávy: dostane se i na naši malou zemičku: jmenovitě půjde o Belgii, Anglii, Francii, Nizozemí, Rakousko, Českou Republiku, Maďarsko, Polsko, Slovensko a Slovinsko. Je to sice na jednu stránku super, ale buďme realisté a pamatujme, že zemí jsou zde desítky a desítky, takže pořád je co zlepšovat… Na druhou stranu, EU si v této věci vede poměrně dobře, jelikož již nyní / dnes je zde situace lepší, jak třeba v USA.

Zdroj + Foto: www.engadget.com

Read more

Local News