První člověk na světě, jenž vylezl s rakovinou na Mount Everest

Share

A jako by to nebylo málo, ta nejlepší věc je, že to udělal jen tak z inspirativních a charitativních důvodů!

Mount Everest je hora, která má mnoho méně známých prvenství – tak namátkou Bear Grylls, známá to legenda survivalových show je nejmladší osoba, co na něj kdy vylezla. A máme zde další unikátní prvenství – Ian Toothill na něj vystoupil jako vůbec první osoba na světě s rakovinou.

Jsou to sotva dva roky, co Ian Toothill slyšel od svých lékařů, že mu dost možná zbývají jen čtyři měsíce života. A nyní, po neuvěřitelně náročném výstupu a přípravách se stal první osobu s rakovinou, jenž vylezla na Everest.

Tento sedmačtyřicetiletý chlapík pochází z Londýna a rakovinu (tlustého střeva a tračníku, což je mimochodem druhá nejčastější rakovina v USA a první v ČR) mu našli v červnu 2015, doktoři si mysleli, že ji o rok později v roce 2016 překonal, ale vrátila se s plnou silou…

Ale kdepak by si rakovina přišla na Toothila, který celý život dělal osobního trenéra, který sám je velký milovník dobrodružství a hor. Sám a bez podpory prošel nejen třeba Island, ale prošel i Himalájemi a odmalička snil o tom, že jednou zdolá i horu největší – nikoho menšího, nežli legendární a smrtící (5 % lidí co se sem vydá, se z něj totiž již nevrátí) Mount Everest!

Poté, co mu byla diagnostikována prve zmíněná rakovina, rozhodl se vydat na cestu na vrcholek Everestu, aby získal 220 000 GBP pro anglickou nadaci „MacMillan Cancer Support“. Právě dne 16. května dosáhl poloviny cesty skrze North Col cestu a odsud se pak vydal na vrcholek Everestu a až 5. června (horolezci běžně celé týdny čekají kvůli počasí a aklimatizaci) vystoupil na vrcholek, kam zapíchnul praporek a to nikoliv státní (tj. anglickou vlajku), ale svého oblíbeného fotbalového týmu (Sheffield United).

Sám Ian Toothill k věci řekl: „Jen jsem chtěl inspirovat každého s rakovinou, aby neváhali a udělali nějakou určitou speciální věc, po které vždycky snili – a nemusí to být právě něco takového co jsme udělal já. Může to být dokončení vaší vlastní knihy, o které přemýšlíte delší čas, naučení nové dovednosti anebo vysněný výlet.“

Zdroj: www.mensHelath.com

Read more

Local News