Proč byste si nikdy neměli vytahovat klíšťata mazáním a olejem jak radí virální videa?

Share

Úplně zbytečně si tak totiž zvýšíte šance na přenos všech neřádstev v klíšťatech se vyskytujících… A jak je to možné, ptáte se?

V některých oblastech světa jsou neuvěřitelným způsobem přemnoženy klíšťata (a člověk upřímně řečeno ani nemusí do zahraničí, daří se jim třeba neméně neuvěřitelným způsobem i v našich Jeseníkách okolo pasoucího se dobytka – takovou travou když projdete máte jich večer cca 10+/-), takže není divu, že řada světových i lokálních doktorských organizací, jak se říká, „bije na poplach“.

Třeba zahraniční CDC (Centers for Disease Control and Prevention) varuje před jejich nájezdy, boreliózou a dalšími tunami nemocí, jenž přenáší lokálně. A samozřejmě také před tím, jak je správně vytahovat.

Jde o to, že se poslední dobou objevuje v kdejaké virální slátanině, že je nejlepší je potřít tímhle či oním (vše na tukové bázi – jako je třeba olej s peprmintem) a klíště odpadne za chvilku.

Vypadá to sice bezbolestně, snadně a v první řadě, neuvěřitelně efektivně. Problém ale je, že to absolutně nebude fungovat na klíště, které je totálně zavrtané, tvrdí Tom Mather (Ph.D., ředitel University of Rhode Island’s Tick Encounter Resource Center) a ihned se dozvíte proč.

Většinou v podobných videích měli lidé „štěstí“ na klíšťata mužského pohlaví. A samečci se soustřeďují jen na to, že hledají samičky, které naopak jsou zavrtány zcela dokonale a sami se moc nezavrtávají.

Aby se podobné nemoci dostaly na člověka, je třeba, aby klíšťata byla zavrtána pevně aspoň 36-48 hodin a v takovém případě vám nepomůže ani milion kapek oleje. Problém je, že se tímto zákrokem patrně může i klíště podráždit, takže saje o to rychleji (a tím pádem i zrychlí přenos všemožných breberek). A jsou tu i názory, že když se klíště zadusí olejem, stejně zůstane zavrtané, mastnota jeho odstranění ještě ztěžuje (prokluzuje na všech nástrojích) a může dojít i k tomu, že do rány klíště vyvrhne po zadušení svůj mikro-žaludek a mikro-střeva. O těchto důvodech samozřejmě neexistují studie, ale i tato samotná možnost je totálně zbytečná, hlavně když uvážíme, že jsou tu mnohem snadnější způsoby, jak jim zakroutit krkem.

Jestliže chcete dostat ze své kůže klíště, je načase sáhnout k osvědčeným nástrojům – pinzeta s tenkými okraji (jedna naprosto perfektní je i na známém „švýcaráku“). A poté vše vyčistit (včetně pinzety) v alkoholu nebo něčem podobném (mýdlo).

Zdroj: www.MensHealth.com

Read more

Local News