Poslední cca 150 oběť lidského samovznícení v historii lidstva právě v Londýně mate vědce a hasiče

Share

Chlapík známý jako John Nolan šel po průměrné londýnské ulici v letošní září, jako již tisíckrát předtím a netušil, že se brzy stane nechtíc legendou a další obětí fenoménu známého jako tzv. spontánní samovznícení. Dotyčný zkrátka chytl plamenem a bylo po něm za chvíli.

Problém je ale v tom, že i když se již objevilo v historii okolo 150 podobných případů, ani do toho dnešního moderní vyšetřovací metody, desítky kamer všude a hi-tech forenzika nevnesla o nic větší světlo, než v minulosti. Suma sumárum, ve finále nikdo nic neví a vědci, Policie i hasiči kroutí hlavami.

Podle slov lokálního magazínu The Independent došlo k žádosti o výjezd skupiny hasičů, jelikož někdo uviděl „hořícího muže“ a bleskově to nahlásil (17. září 2017). Když hasiči dorazili na scénu, uviděli, jak se dav pokouší uhasit Nolana, muže ve věku 70 let, co byl konstrukční pracovník na odpočinku. K ničemu to ale nebylo, i když jej dostali do nemocnice, po chvíli bylo po něm.

A nyní to nečekané a šokující – spolek hasičů London Fire Brigade prošel celé okolí a hledal jakékoliv náznaky toho, že by ně něj byl použit nějaký urychlovač ohně (mnoho lidí a šílenců se upaluje z nejrůznějších pohnutek a nejrůznějšími věcmi – líh, benzín, ředidlo, …), jenž by oheň rozdmýchal a udržel. Navíc, toto pomalé hoření určitě není věc, které by si dotyčný (nebo jeho okolí) hned nevšimli, někdo na něj nehodil své sako a okamžitě plamen neuhasil.

I poté, co si hasiči a vyšetřovatelé promluvili se svědky, nedostalo se jim žádného vysvětlení a zdůvodnění, proč se vše stalo. Nikdo neví, proč dotyčný najednou vzplanul a ne, neudělal to dobrovolně. Místní komunita ho milovala, takže jen těžko na něj někdo políčil rafinovanou past.

A stejně jako u případů dřívějších, i pro tento bylo typických několik velmi nečekaných věcí: bezprostřední okolí je zcela nespálené (tj. nechytí další, klidně i velmi hořlavé věci typu záclonky poblíž), zato oběť je v určitých částech zachovaná a v jiných zcela na prach. A obvykle bez zdroje ohně. Celé to nedává vůbec smysl – když někdo celý hoří, tak je popálený všude stejně a není to ihned. Zpopelnit lidské tělo totiž není jen tak a trvá to několik hodin.

Máte se bát i vy, ptáte se? Ano, vyloučit se lidské spontánní samovznícení nedá nikdy a u nikoho, ale zatím je zdokumentováno asi tak 150 případů v celé lidské historii, právě vaše / naše šance jsou tedy nízké… Ale jsou nenulové, o tom není sporu…

Zdroj + Foto: www.MensHealth.com

Read more

Local News