Počet spermií prakticky u všech mužů na světě je dnes nižší, nežli kdy býval

Share

Tak, jak se muži stávají stále většími a většími ve svém životě, jedna věc u nich naopak klesá – počet jejich spermií. Jen za poslední čtyři desetiletí totiž skutečně neustále klesal a klesá…

Zprávy z magazínu a výzkumů pro Human Reproduction Update nejsou nijak dobré. Celkem bylo prohledáno na 185 studií zaobírajících se (aspoň vzdáleně) lidskou reprodukcí a to celkem se 43 tisíci účastníků-mužů, kteří dodali vzorky spermatu mezi léty 1973 až 2011. A co bylo zjištěno? Že klesá vše, co klesat může: totiž hustota spermatu i počet spermií v něm – a platí to absolutně pro všechny ze „západní polokoule“: USA, Evropa, Austrálie, Nový Zéland.

Přesněji řečeno, koncentrace spermatu klesá o 1,4 % každý rok a již za ty roky poklesla o celých 52 %. Co se naopak týče koncentrace spermií, ty zase poklesávají o 1,6 % meziročně a již si pohoršily za ty roky o neuvěřitelných 59%!

Vše tedy naznačuje, že se nekoná žádné pozvednutí nízkých stavů, jak doktoři doufali, ba naopak, mizerný trend se jen a jen prohloubil a dosáhl nových hlubin. I to je samozřejmě asi i hlavní důvod, proč má dnes tolik „západních párů“ problémy s početím.

A bohužel, mizerná fertilita je jen jeden z průvodních jevů. Poslední studie totiž spojily nízký stav spermií i s dalšími zdravotními problémy moderních lidí a jejich předčasnými úmrtími z důvodu civilizačních chorob.

Na kom tedy leží největší vina? Inu, na nás samých a civilizaci! Její výhody a pozitiva ani náhodou nejsou zadarmo… Občas se třeba používají v produktech látky rozrušující naše endokrinní systémy, které ještě někdo nestihl objevit a zakázat. A i když se tak po dlouhých tahanicích a průzkumech stane, zkrátka se přejde „o dům dál“ k chemikálii jiné, u níž to zatím nestihli… (viz moderní plasty, BPA free logo a výroba plastů, jejich rozpouštění etc.)

Problému nijak nenapomáhá ani naše většinová nadváha, západní styl stravování + předem zpracované vysoce kalorické jídlo, kouření, kofeinismus, …

Pokud tedy nechcete „střílet slepými“ za pár let, možná je nejvyšší čas trochu vyměnit dietu z párků v rohlíku a hamburgerů na nějaké ty rostlinné proteiny a tuky (čočka, sója, nesolené ořechy všech typů, …).

Zdroj + Foto: www.menshealth.com

Read more

Local News