Nestřídmé pití byť i jen jednou za měsíc přidá tělu neuvěřitelné kalorie

Share

Jelikož naše civilizace aplikuje ohledně dělení volného času režim „pět dní práce a dva dny zábavy“, většina lidí to se všelijakými večírky příliš nepřehání, ale maximálně jen jednou za týden nebo i jen jednou za měsíc (lidi mají rodiny, nekryjí se jim směny a nevídají se tak často) vyrazí s kamarády na nějakou pořádnou akci v opravdu velkém stylu. I za této konstelace pro vás ale máme špatné zprávy: dokonce i občasné nestřídmé pití přidá člověku neuvěřitelné kalorie!

Sledujete váhu / občas zajdete do fitka protáhnout kostru? Nic proti, lepší jak sedět v hospodě jen, což nás mimochodem přivádí k myšlence, že tento typ občasného pití vám přidává brutálním stylem kalorie v dlouhodobém hledisku. Nestřídmé pití si můžeme definovat jako taková konzumace alkoholických nápojů, jaká odpovídá asi tak pěti nebo více drinkům za dvě hodinky.

Každý je rád, pokud si občas někam vyrazí s kámoši. Ale když do sebe budete házet nějaké drinky, pamatujte i na to, že i jen jedna noc pití za měsíc může po roce naskákat a sečte se to ve finále (doslova): tak třeba jedna noc měsíčně po pět let nestřídmého pití přidá člověku pět kilo váhy na břiše!

Nyní by asi ale bylo na místě zjistit, jak moc kalorií má ten který nápoj a drink? To je správná poznámka, takže když sáhneme po nějakém online alkoholovém kalorickém počítači, rázem tu máme příslušná data…

V různých zemích je pití ale definováno různě, tak třeba na akci na území USA platí poslední slovo z National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA) a ten nestřídmé pití definuje jako „vzorec pití, jenž přivede vaši koncentraci alkoholu v krvi na 0,08 g na dl“.Pro muže to obvykle znamená, že musí do sebe hodit pět nebo více drinků do dvou hodin.

I když dnes alkoholické kalkulačky mají obvykle ty nejznámější drinky (od Cosmopolitanu až po tu nejběžnější sherry) propočítat se zde dají i jakékoliv další nejroztodivnější kombinace. Tak třeba, pět piv a pět velkých panáků, ale pamatujte i na to, že kalorie nejsou vždy přesnou hodnotou kolik člověk přibere po něčem (ne všichni mají stejný metabolismus, jsou jinak plni jídlem, …)!

Pět pivních třetinek (0,35 litru) má 153 kalorií. Pět celých velkých piv potom nemalých 765 kalorií. A máme tu „kotlíky“ anebo též „panáky“: 4,4 ml kotle ginu, rumu, vodky, whiskey a tequily mají 97 kalorií na jeden jediný kus. Pět kotlíků pak přičte k vašemu břichu 485 kalorií. Je to celé již jako by tělo mělo další jídlo v sobě, ale bez jakékoli nutriční hodnoty.

Možná si teď říkáte, že to ale přece jen není pořád jen tak strašné, za trochu občasných alkoholových orgií o víkendech: „Když nebudu pít každý víkend, jsem na sto procent v pohodě!“. No, neradi to říkáme, ale vaše tělo asi po čase nebude souhlasit…

Začněme pivem – za oné situace, že jste do sebe vpravili 765 kalorií piva jednou za měsíc, za rok to bude 9180 kalorií. Připomínáme, že jeden kilogram lidského tuku má asi tak 3500 kalorií, takže to je skoro 2 kila váhy navíc, co se vám nenápadně objeví na pase. Kdybyste zůstali u panáků, je situace o trochu lepší, ale opravdu jen o trochu – pět kotlů měsíčně dělá za rok 5820 kalorií a to je asi o 0,7 kg navíc.

Kdybyste takto nezřízeně pili jen po dalších celých pět let, sečte se to na 45 900 kalorií pro pivo (5-6 kg špeku) anebo 29 100 kalorií (3-4 kg) pro kotle. A to vše za předpokladu, že byste pili jen jednou měsíčně. Jenomže průměrný pijan nepije jen jednou měsíčně, ale každý týden, takže pak si to vynásobte dokonce ještě čtyřmi (nedejbože více).

To ale není jediný následek příležitostného pití: tito lidé mívají i o 70 % vyšší šance na rozvinutí nadměrného tlaku. A celá tato akce příliš neprospívá ani vašemu imunitnímu systému, který má také kocovinu a snáz něco chytnete další dny.

Občas si zajít na drink sám či se známými je jistě super, ale jako všechno, ani tohle by se zřejmě nemělo přehánět…

Zdroj: www.menshealth.com

Read more

Local News