Mýty o obezitě

Share

Na téma hubnutí, rychlého hubnutí a speciálně internetového rychlého hubnutí koluje světem a po síti i webech tolik nepravd, dezinformací a polopravd, že nám to nedalo a pár jich nevyvrátit…

1. Kalorie je kalorie!

Pravdou je, že lidské tělo metabolizuje různá jídla různým stylem: proteiny, tuky a sacharidy mají v lidském těle pokaždé zcela jinou odezvu a vliv na váš hlad, krevní cukr a hormonální odezvu. Jedna kalorie proteinu opravdu není totéž, co jedna kalorie cukru – když do sebe hodíte 250 kalorií z grilovaného kuřete (prsíčka), může to zvýšit váš metabolizmus a snížit apetit a chutě po jídle dalším. Když do sebe ale hodíte 250 kalorií z cukrového nápoje typu navoněná sodovka, ten váš krevní cukr nechá pořádně zvýšit šokem a dost možná ovlivní i náladu a energii.

Obecně se ale dá konstatovat, že kalorie z celých přírodních jídel jsou více pocitově plnící, nežli jídlo předem zpracované a plné rychlých cukrů (co vás nasytí sotva na hodinu).

2. Ztráta váhy je přísně lineární proces

Vaše váha během dne může a také bude kolísat +/- kilo až dvě, což vznikne z toho, že člověk jí různá jídla během dne a zadržuje vodu atd. Sledování zdravého stabilního klesajícího trendu by ze všech těch hodnot ale určitě mělo být snadno vypozorovatelné. Stejně jako krátkodobé přírůstky a propadliny. Berte na vědomí, že dlouhodobý sestupný nebo vzestupný trend se určitě projeví až po pár dnech.

3. Suplementy pomáhají při ztrátě váhy

Pilulky na hubnutí jsou ztrátou času a potažmo i peněz. Reklama vám bude tvrdit, že ztratíte váhu a přitom se budete moci cpát jako před tím – tedy přesně to, po čem každý s nadváhou sní, ale velmi dobře víte, že to zákon zachování energie prostě nedovolí…

Když je něco příliš krásně vypadající na to, nežli aby to byla pravda, pak tomu také obvykle i bývá…

4. Ztráta váhy je o silné vůli a ne biologii

Schopnost konkrétního člověka přijímat a uvolňovat energii i váhu je ovlivněná několika faktory, přičemž tím hlavním je životní styl, genetické zázemí a vlastní vůle až kdesi daleko vzadu. Samotná vůle to proto ani náhodou nevytrhne – je to ztracená bitva, čímž získá hubnoucí osoba dojem, že je to stejně celé na houby. Je třeba najít si optimální program, jenž dokonale zapadne do životního stylu určité osoby a stejně tak i jejích stravovacích návyků.

5. Hubnutí = člověk musí jíst méně a více cvičit

Na první pohled se to celé zdá rozumné a logické. Tato rada je ale poněkud krátkozraká a nehledí na řadu dalších faktorů, jenž také říkají své. Když třeba někdo jí jen proto, aby se zbavil stresu, popřípadě jste nikdy necvičili, vyžaduje si to změnu jak ve stravovacích návycích, tak i v těch ne-pohybových.

Budete si muset najít nové cesty k tomu, abyste si naplnili emocionální potřeby vedoucí ke zdravému životnímu stylu – samo o sobě je to ale stejně pitomá rada jako říct někomu bez peněz: „Tak si prostě vydělej další!“, jako by to snad on sám nevěděl. Kdyby to celé bylo příliš snadné, není drtivá většina západní civilizace s nadváhou, ale totálně fit…

6. Sacharidy z lidí dělají tučňáky

Lidská rasa a civilizace jí sacharidy ve všemožných formách již dlouho, ale jedno je fakt dnes – zredukovaní sacharidů (a speciálně bílého cukru) vám rozhodně pomůže se ztrátou váhy i s výkyvy (typicky depresivních) nálad. To ale určitě neznamená, že by součástí vaší diety neměly být zdravé cukry (ideálně z ne-škrobových zelenin a luštěnin jako jsou fazole).

Méně chleba, brambor, rýže a nudlí a více fazolí, čočky apod. a na vodu bohaté zeleniny.

Zdroj + Foto: www.menshealth.com

Read more

Local News