Je možné jíst příliš mnoho proteinů?

Share

Není náhoda, že osoby, jenž se vám zdají nejvíce fit stále mluví o proteinech. Je to pro tělo naprostá nezbytnost, která vás pocitově rychle zaplní a pomáhá i udržet štíhlou a svalnatou figuru. Jednoho by v této věci celkem logicky napadlo, že čím více proteinů, tím lépe přece a zda je možné jíst příliš mnoho proteinů. Prozradíme vám to hned…

Nedá se říci, že by vám více proteinů jen tak samo o sobě prostě jakkoliv ublížilo. Nakonec, dost často se ozývaly názory, že dieta bohatá na proteiny snižuje obsah vápníku v kostech (není pravda) a je příliš náročná na ledviny (též nepravda).

Problém zde je spíše to, že člověk se dočká nevyvážené diety. A ta celkem logicky pro jeho tělo není ideální. Když totiž do sebe budete sypat jen proteiny, přijdete i o jiné nezbytné a pro výživu nutné věci (hodně proteinů vás může připravit o zdravé tuky z ryb (pozor na rtuť mimochodem!), ořechů a semen a cukry a vlákninu z celozrnných věcí, vitamíny z ovoce a zeleniny, …).

Mělo by se to i pocitově projevit – když se člověk živí převážně proteiny, cítí se bez energie a má šílenou chuť na něco sladkého. Neexistuje žádný rozumný důvod, proč byste se měli přetěžovat jediným makro-nutrientem (tuky, cukry, bílkoviny) na úkor těch druhých. To totiž okamžitě vede k deficitu jiných: pokud třeba jíte 60 % proteinu, 20 % cukru a 20 % tuku, okrádáte se o řadu vitamínů B, vlákninu a energii z cukru z „normální diety“.

TIP: Sportovní výživa

A je faktem i to, vaše svaly dokáží absorbovat jen 35 gramů proteinů na jedno kolo. Jíst více je k ničemu, protože zbytek se nestráví a vyloučí, respektive jde do jiných částí těla. Vysoké dávky proteinů jsou dokonce pro tělo nebezpečné a projeví se to časem jako nemoc, jíž dříve trpěli lovci, co jedli jen netučné maso (viz „Protein poisoning“ aneb „Proteinová otrava“) ze zajíců, divočiny atd. Zkrátka, věci bez tuků.

Dnes se obvykle bere za slušný základ 10-35 % denní energie z proteinů. Ve vašem těle není nikde tak brzy a tak rychle nedostatek proteinů, jako je cukrů a tuků. Více proteinu vám nijak nepomůže a je to proti lidské biologické přirozenosti. Nic s tím zkrátka neuděláte, stejně jako třeba s dýcháním. Co je ale dobré vědět, tak to, že denní dávku proteinů je vhodnější a lepší rozdělit na tři kola spíše nežli na jedno.

Zdroj +Foto: www.menshealth.com

Read more

Local News