Jak mohou steroidy uškodit i mladým mužům?

Share

Pro mnoho mužů je příslib ilegálních anabolických steroidů – totiž to, že vám pomohou rychle vystavit dokonalou postavu a sílu – příliš mnoho. Každý patnáctý muž je zkusil a to je podle všeho jen špička ledovce, je tu nepochybně i nemalá část lidstva, co se k tomu nepřiznala.

Tak či onak, berme to dnes tak, že analýza 271 zdravotních studií na toto téma provedená v roce 2014 odhalila, že anabolické steroidy okusil jeden muž z patnácti, přičemž procento pro rekreační atlety (včetně vzpěračů) je ale prý třikrát tak vysoké. A i když je tedy braní anabolických steroidů běžné, rozhodně se o něm nedá říci, že by bylo bez následků!

Běžně se dnes má za to, že standardně vám užívání steroidů může způsobit selhávání ledvin, jater, zvětší vám srdce a zmenší varlata i počet spermií, jak vás ale bezpochyby přesvědčíme, braní steroidů je solidní podhoubí i pro další nečekaný problém – srdeční infarkt.

V rámci této steroidové studie bylo zkoumáno 51 na první pohled jinak zdravých mužů v průměrném věku 29 let. Někteří vzpírali a brali steroidy, jiní vzpírali a nebrali, další nedělali nic a steroidy nebrali. Jeden každý odevzdali pak vzorek moči, aby bylo jisté, že všechna hlášená užití jsou opravdu na 100 % shodná s tím, co se dostalo do těla. Též jim byly prozkoumány artérie srdeční (výpočetní tomografie).

A výsledky? Asi tak 1 ze 4 lidí-vzpěračů, co brali steroidy, měli příznaky arterosklerózy (tvorba plaku v arteriích). Na druhou stranu, ani jeden z těch, co nedělal nic je neměl a potažmo ani žádný ze vzpěračů bez. A to je problém – velký! Když se kousek podobného svinstva utrhne, zablokuje srdce a máme tu starý dobrý infarkt.

Uživatelé steroidů měli taktéž nižší hladinu HDL cholesterolu (to je ten „hodný“), jelikož právě ten je klíčový pro tělo. Když jej máte dost, pomáhá odstraňovat z těla LDL (to je ten „zlý“) ještě před tím, nežli se ten vystaví v srdci. Co se týče lékařského zázemí, tak je možné, že anabolické steroidy odstartují produkci určitého enzymu v játrech, jenž je odpovědný za zvyšování LDL a přiškrtí HDL. No a když jsou obě tyto verze v nerovnováze v těle, rázem se objeví u srdce tvorba plaku v arteriích – zkrátka, nic, co by si třicetiletý člověk chtěl nést do života…

Ta nejhorší část ovšem je, že řada z popsaných srdečních problémů (jako větší srdce či hypertenze) je podle všeho nevratná. Samozřejmě, zdůrazňujeme i to, že celá studie byla provedená jen na pár lidech a ne na tisících, jak to vyžaduje korektní statistika, nicméně trend se jeví jasný i tak. Jako obvykle bude na vás, zda se z toho poučíte nebo ne…

Brali jste někdy před časem nějaké anabolické steroidy? Řekněte o tom svému doktorovi! Je důležité, aby to věděl.

Mimochodem, malá odbočka – vypadat dobře kvůli ženským je ztráta času, radši vydělávejte. Muži se domnívají, že stejně jako je vzhled ženy důležitý pro ně při výběru, je tomu stejně tak i pro ženy, ale není tomu tak. První je u žen přístup ke zdrojům (zaměstnání a peníze, to je mimochodem důvod, proč jim jejich DNA nutní dát přednost bohatým a o generaci starším staříkům z vedení před svalovcem někde ze skladu). Takto uvažuje drtivá většina žen (většina mužů zase dá přednost „kočkám“).

Zdroj + Foto: www.menshealth.com

Read more

Local News