Mobily nám ruší výkony i tehdy, když jsou vypnuté

Share

Dnes tu samozřejmě nemáme na mysli žádnou fámu, která přinutila pár šílenců nosit klobouky pyramidového tvaru a potažené hliníkovým celofánem, ale nanejvýš seriózní vědu…

Abychom k sobě byli hned v úvodu upřímní, nedá se říci, že by dnes měla věda málo studií a důvodů k tomu, jak nám tito kapesní upíři narušují (až likvidují) životy na osobní i fyzické úrovni. Tak namátkou: drží nás vzhůru i noci (takže člověk nedosáhne nejhlubší spánkové fáze patrně a ráno je „jak praštěný palicí“), stále mají lidé tendenci zkoumat, zda jim nepřišla zpráva či update nějakého statutu a dokonce mohou i za naši nadváhu. Dnešní studie je ovšem ještě více k zamyšlení a šokující – mobilní telefony ve všech formách nás ovlivňují i tehdy, když jsou vypnuté!

Vědci a studenti z texaské univerzity nechali v rámci této dnešní studie zkoumat na osm stovek lidí vybavených smartphony a to takto: nejprve je ponoukli, aby své úkoly dokončili za té situace, kdy měli své mobily poblíž. Mimochodem, proklepávaní subjekti prováděli testy, při nichž museli řešit složité počítačové testy, jimž museli věnovat veškerou svoji pozornost a koncentraci + mohli si své mobily nechat poblíž (utišené a položené na desce stolu, ve své kapse či v batohu anebo úplně v jiné místnosti). A tu to máme: osoby, jenž měly chytré mobily v jiné místnosti si vedli mnohem lépe, nežli ti, co je měli na desce stolu a o chlup lépe proti těm s batohem.

V rámci experimentu dalšího je vědci ponechali, ať konají úlohy podobného typu, nyní ale s telefony čelem vzhůru, aby na ně bylo vidět. Osoby, jenž uvedly, že vykazují vysokou závislost na mobilních technologiích si vedly v testech samozřejmě hůře, nežli ti, jenž řekli, že moc závislí nejsou a měli mobily na stole, v kapse či v jiné místnosti. Zajímavé je i to, že vůbec nehrálo roli, zda byl chytrý mobil zapnutý či ne. Sama jeho přítomnost byla rušivým elementem.

Závěr studie je jasný: vidíme zcela jasný lineární trend zvyšování roztržitosti s tím, jak je mobil více a více viditelný. Vaše ruce, ani mysl se možná sice nevěnují aktivně mobilu, ale samotné uvědomění si toho, že je nezbytné mobil ignorovat nám trochu ujídá pozornost a „mozkový CPU čas“.

Radit vám, abyste hodili svůj poslední smartphone do rybníku vám sice asi nebudeme, ale vzato kolem a kolem, není to až tak úplně špatný nápad, ba má jistou atraktivní cynickou přitažlivost…

Zdroj + Foto: www.MensHealth.com

Read more

Local News