Má cenu utrácet za alkalickou vodu pro sportovce a jinou „Rozšířenou“ vodu?

Share

Poslední dobou se objevily nové produkty pro lidi, co posilují, žijí zdravě a tak dále – vžil se pro ně název „Rozšířená voda“, protože jsou v nich různé věci a i používají různorodé metody, jak toho dosahují. Jeden nabízí vodu s aktivním uhlím, další zase alkalickou, a jedna každá slibuje skvělé, ba zázračné zdravotní benefity. Jak to je ale doopravdy?

Ať je horko nebo zima, nikdo nebude pochybovat (a to tím spíše ve státě s dlouhodobou rekordní spotřebou piva na osobu) o tom, že je hydratace pro zdravě fungující organismus zcela klíčová otázka života a funkce. A to ani nemluvíme o situacích, když se pravidelně potíte někde v posilovně nebo běháte. Je jedno, jak málo jste dehydrovaní – stačí byť i jen málo a rázem ztrácíte kvalitní výkon a výdrž a vše se hned projeví na síle, vytrvalosti, i rychlosti. Hydrataci prostě nikdy a nikde nepodceňujte.

Sportovci a lidé žijící uvědomělý styl života neustále hledají něco, co jim zkvalitní výkony, není proto nikterak šokujícím nálezem, že se hned jako odezva objevila i spousta produktů, jenž vedle hydratace nabízí ještě další kvanta zdravotních přínosů. Rozšířené vody běžně slibují dokonce i takové podezřelé věci, že vás „hydratují více, nežli běžná voda“. Tyto elektrolyty a vitamíny nacpané vodní přípravky znějí skvěle na povrchu, když se ale podíváme na reálná data a údaje stanou se dost zamlženými – po vědecké stránce.

Podle vědců je to jasné, prakticky žádná Rozšířená voda nesplňuje to, co o sobě tvrdí. I expert na zvyšování atletických výkonů vám řekne jasně – kupte si radši obyčejnou vodu.

„Rozšířená voda“ je pojem, pod který dnes spadá řada produktů – od těch, v nichž je jen pár vitamínů, až po ty, co tvrdí, že mají v záloze další elektrolyty (jako draslík), o němž říkají, že pohltí více vody rychleji.

O Alkalické vodě se zase říká, že má pomáhat neutralizovat kyseliny ve vašem krevním řečišti a tím pomáhá vašemu tělu metabolizovat nutrienty více efektivně. Přitom se odvolávají na to, že Alkalická voda má nižší pH, nežli běžná z vodovodu, takže podle řady lidí to zákonitě znamená, že bude skvělá i na řečené (je za tím stejná podezřelá logika jako za Alkalickou dietou). Ale stejně jako pro Alkalickou dietu i zde platí, že to nic nedokazuje.

Naše těla jsou naprogramovaná tak, aby vnitřní pH držely v určitém specifickém rozpětí a to nijak neovlivní to, jestli si dáte vodu o chlup kyselejší nebo špetku zásaditější.

Hodně se mluví i o vodě prodchnuté aktivním uhlím která podle některých má přinést detoxifikaci a obecné zlepšení pocitů. Aktivní uhlí ale funguje zcela jinak – předně, fyzicky na sebe naváže jen některé věci (proto se podává při otravě aby se jed nevstřebal), protože játra to stejně dělají lépe. Navíc, jsou i jisté teorie, že aktivní uhlí zabraňuje vstřebání i živinám, takže prostě nijak neprospěje, když nestrávíte to, co jste do něj zdravého pracně dostali.

Ani voda prodchnutá vitamíny není potřebná – když člověk jí normálně zdravě, hodně zeleniny a ovoce atd. již má tuto potřebu splněnou jinde. Jediná Rozšířená voda, co skutečně funguje je ta rozšířená elektrolyty (třeba ta s kokosem).

Zdroj: www.menshealth.com

Read more

Local News