„Lehké“ cigarety jsou podle všech důkazů škodlivější, nežli tradiční

Share

Je velmi pravděpodobné, že právě na jejich úkor jde světový opětovný nárůst rakoviny.

Jestli dnes něco vědí kuřáci i nekuřáci unisono a na 100 %, tak to, že kouření (aktivní i pasivní) způsobuje rakovinu plic, popřípadě k ní minimálně tělo má větší sklony poté, co se vyskytuje v prostorách, kde se systematicky kouří.

Ale jsou „Lehké“ cigarety skutečně „lehké“ i svým zdravotním dopadem (tedy díky své další ventilaci okolo filtru, jenž ředí kouř vzduchem), když srovnáme jejich účinek s cigaretami běžnými?

I když to v lidské psychice obvykle často vyvolává tuto asociaci, lehké cigarety nejsou o nic zdravější, nežli jiné a paradoxně mohou být za růstem výskytu rakoviny podobně jako Cola Light může za cukrovku a obezitu.

Když se podíváme do historie, zjistíme, že mezi léty 1950 až 1970 byly u mužů nejčastějším typem rakoviny u kuřáků rakovina plicních sklípků. Nicméně ani poté, co se během dalších 40 let objem kuřáků snižoval, se indikátor jistého jiného typu rakoviny (adenokarcinom) nesnižoval s ním. Paradoxně naopak v roce 1990 rakovinu plicních sklípků překonala tato hodnota a stala se tak nejčastějším typem rakoviny všech typů kuřáků.

Vědci se obávají, že vědí, co je za tímto výskytem – vzrůst obliby všelijakých „Light“ a „Ultra-light“ cigaret: „Evidence je dostatečná a zřejmá, můžeme konstatovat, že vyšší výskyt typu adenokarcinom vznikl kvůli změnám v konstrukci a plnění cigaret mezi lety 1950 a dneškem.“

První koncept toho, že méně dehtu rovná se i menšímu nebezpečí kuřáků se zjistilo již okolo roku 1950, takže cigaretové společnosti začaly okamžitě hledat cesty, jak jeho příjem zmírnit. Toto bylo zajištěno doplněním filtrů, zvýšením porozity papírů a přidáním otvorů do filtru k ředění kouře.

Zatímco ventilace ve filtru naoko snížila příjem téru (aspoň tak se to jevilo ve stroji simulujícím lidské kouření), jak se zdá, celková změna na úrovni lidské byla evidentně k horšímu. A proč vlastně? Jde o to, že filtrované cigarety hoří pomaleji, takže jejich uhlík má více času dýmat, díky čemuž mohou vznikat často i mnohem jedovatější komponenty, nežli standardně.

Také se mění styl, jakým je lidé kouří – lidé tyto cigarety totiž potahují hlouběji a zabírají z nich více, jelikož „kladou větší odpor“. Tímto se drží kouř v puse déle a to samozřejmě přímo ovlivňuje toxiny, jaké člověk přijímá do svého těla.

Právě toto je důvod, proč cigaretové společnosti musely nedávno (od roku 2009 v USA třeba) v některých zemích přestat s označováním „Light“ a „Ultralight“, jelikož tím chybně vzbuzovaly v lidech představu, že kouří zdravěji, což samozřejmě nebyla pravda.

I toto ale cigaretové společnosti snadno obešly – prostě sundaly značku „Light“ a nahradili ji něčím jiným, přičemž v cigaretách vše zůstalo při starém…

Zdroj: www.MensHealth.com

Read more

Local News