Kolik maximálně hodin týdně pracovat, jestliže chcete být zdraví?

Share

Moderní doba přinesla četné těžko uvěřitelné (fungující ekonomika), ba zcela zvrhlé věci (fungující světová ekonomika), jenž jsou dnes ovšem nepsanou tradicí a nikdo je již moc neřeší – tak namátkou, tráví se v práci stále více a více času. Otázka ale je, kolik je přece jen již moc a kde je ona příslovečná kapka, po které pohár již zaručeně přeteče?

Trávíte příliš mnoho času v práci? No, to nejste jediní! Navíc, jak se zdá, váš volný čas nemusí být jediná věc, o kterou jste tu přišli: pracovat opravdu mnohé hodiny přesčasů denně se totiž může časem postarat i o zvýšení šancí na získání srdečních šelestů.

Magazín „European Heart Journal“ v jedné ze svých studí uvádí, že v jejím rámci bylo otestováno více jak 85 tisíc pracujících dospělých lidí. Ty si pak vědci rozdělili podle toho, kolik hodin denně kdo pracoval. Ať vás dlouho nenapínáme, ti, co pracovali 55 hodin týdně (nebo více) měli o 42 % vyšší šanci na diagnózu srdečního šelestu do deseti let, nežli ti, jenž pracovali mezi 35-40 hodinami týdně.

A co je ještě více znepokojující, toto vše se objevilo i u lidí, jenž předtím nikdy žádnými srdečními problémy netrpěli (90 % ze všech šelestů bylo u lidí vůbec poprvé). Je tedy nabíledni, že prakticky veškeré srdeční problémy jsou evidentně svázány s dlouhou prací a ne předchozími už existujícími problémy.

A velice nepříjemnou záležitostí je i to, že spousta z těchto lidí nemá i s těmito nemocemi „pod kapotou“ navenek zdánlivě žádné problémy. Symptomy prostě nejsou. Když je ale někdo má, tak si stěžuje na bušení srdce, pocit, že srdce „příliš uhání“, celkovou slabost, únavu a nedostatek dechu.

Výzkumníci si prozatím však nejsou jistí tím, jak přesně dlouhodobé pracovní závazky souvisí s ničením zdraví a srdce. Ale je prý možné, že dlouhé hodiny přesčasů rozhodí váš automatický nervový systém a zvýší tak riziko. Stresující věci obecně (a pochopitelně dlouhé hodiny stresových přesčasů v práci tomu nijak nenahrávají) mohou spustit i srdeční arytmii.

Je rovněž dost možné, že lidé, jenž pracují nesčetné přesčasy a trhají v těchto náležitostech všechny firemní normy, mívají i rizikovější životní styl. Tím máme na mysli v první řadě přílišný kofeinismus a nikotinismus + nadváhu či vyslovenou tloušťku a do toho i nadužívání alkoholu a naopak málo pohybu (právě toto je vše ve zvýšené míře u lidí arytmií postižených).

Zdroj + Foto: www.menshealth.com

Read more

Local News