Jsou žilnaté ruce opravdu znakem toho, že je člověk super fit?

Share

Patrně jste něco podobného viděli již u nějakého sportovce / člověka ale i v posilovně klidně také – když někdo dokončí sportovní výkon (jako je 70 h Tour de France nebo všichni věnující se hardcore body-buildingu) mají neuvěřitelnou žilní stavbu / „vaskulaturu“ ke své perfektní muskulatuře.

Co mají všichni tito lidé obvykle společného je to, že jsou to špičkoví sportovci s týmy poradců a doktorů, takže jsou díky tomu + své námaze ve vynikající kondici. Ale jak do toho zapadá informace o tom, že je vaskularita symbolem zdraví a fitness?

Nejprve je na místě si ale povědět, proč se naše žíly zdají být vystouplé. Naše artérie nesou krev od srdce do tkání a těla (a logicky i do našich svalů) a naopak, vény (s tenkými stěnami a snadno se roztahující) zase pumpují krev zpět k srdci. Venózní výtok je pomalejší, nežli arteriální vtok, čímž dojde ke zvedání tlaku a rozšíření vén. A zvenčí se zdá, že véna vystoupila.

Ono ale dost závisí i na tom, co a kdy děláme… Stačí mít zvětšené a oteklé svaly kvůli cvičení a rázem vény vystoupí také, protože jsou ze svalů tlačeny blíže ke kůži. Tím se opět zdají jakoby vystouplejší. A záleží dost i na tom s jakou intenzitou a co člověk dělá: při běžné procházce to vše evidentně nijak zvlášť nevynikne, pakliže však máte absolvovat nějaké pořádné cvičení, je to rázem jiná…

Obecně platí, že čím častější interval cvičení a soustředných pohybů cvičícího těla, tím více vše na něčím těle vystoupí. Své si ale říká i stupeň únavy, intenzita cvičení, věk, fyzička, … zkrátka, závisí to prakticky na všech detailech okolo.

Otázka ovšem je, vystupují vény nejvíce tehdy, když jste fit? Tak trochu… Čím méně totiž máte podkožního tuku (jinými slovy, čím ne-tučnější jste), tím více vaskulatura vystoupí. Takže, do jisté míry se dá říci, že to platí – čím jste atletičtější, tím lépe se vyrýsuje síť tepen a vén i tehdy, když se právě nepohybujete a necvičíte.

Občas ale může vaskularita být paradoxně i znakem stresu a nemocí, protože když je člověk stresovaný, vylučuje stresový hormon kortizol nebo příliš mnoho aldosteronu, což vede k tomu, že vaše tělo zadržuje sodík a cévní soustava se vyrýsuje i bez cvičení. A totéž platí i pro některé stavy, když je tělo vysloveně nemocné (hemeroidy, křečové žíly,…).

Zdroj + Foto: www.menshealth.com

Read more

Local News