Jsou kondomy i po době expirace stále použitelné?

Share

Když je člověk zrovna polapen žádostí a událostmi, je obvykle datum expirace na kondomu to poslední, co je na jeho paměti. Jak se ale dnes sami přesvědčíte, asi by být mělo… Může totiž lehce dojít k tomu, že kondom selže v tom, proč ho používáte v první řadě.

Z čeho se dnes vyrábí kondomy?

Typicky jsou dnes kondomy vyráběny z trojice materiálů: latexu, polyuretanu nebo kůže z ovcí. Pro lidi, co mají alergii na latex je samozřejmě tím nejlepším možným řešením polyuretan. Někdo tvrdí, že nedá dopustit právě na ovčí kůže, ale tuto metodu vám žádný solidní sexuolog nemůže doporučit, protože ta neručí za to, že nechytnete pohlavně přenosnou nemoc.

Co ale mají absolutně všechny produkty společné, tak že nepřežijí věčně.

Jak dlouho přetrvá tedy nějaký ten moderní materiál?

Kondomy z latexu mají tendence přežít obvykle pět let po produkci. To ale může dost variovat podle lubrikantu a použitého spermicidu. Namísto počítání kdy a proč je pro běžného uživatele zdaleka nejjednodušší prostě se podívat na datum expirace. Velmi též záleží na skladování, protože když jsou skladovány v teple nebo na světle, může to snížit jejich trvalost.

Je lepší si ji prostě napsat na každou krabičku fixou a před akcí automaticky mrknout. Průměrný chlap totiž expiraci téměř nikdy neřeší!

Proč kondomy stárnou, není to jídlo přece?

Je známou věcí, že po čase kondomy degradují. To jen značí, že po jisté době mají větší tendence prasknout či spadnout během všech aktivit. Poměrně často ztratí sílu po čase i spermicid a lubrikant. Dokonce může dojít k tomu, že prošlý kondom a věci v něm vás oba jen více podráždí, ve smyslu zdravotním, nikoliv erotickém.

Je skutečně tak zlé používat staré kondomy?

Ano i ne. Na jednu stránku se nemůžete spolehnout na jejich ochrannou funkci (pohlavně přenosné choroby v první řadě). Na druhou stranu, je to pořád lepší jak nic. Každopádně, během nasazování mu věnujte o to větší pozornost – zkusit naplnit vodou nejdříve apod. a sledujte, jak se s tím porve…

Zdroj + Foto: www.menshealth.com

Read more

Local News