Jaký závěr vyplynul ze série studií na téma e-kouření?

Share

Jestliže právě jako teenager bafáte nebo zkoušíte první e-cigaretu namísto stejné tradiční, přičemž čtete tyto řádky, možná je čas ji odložit. Všechny podobné věci, co obsahují nikotin, jsou totiž těžce návykové. A to zvyšuje šance, že ji brzy vyměníte za skutečné, jak naznačuje jeden report. Zase na druhou stranu, mohou pomoci jako „dojezdovka“ pro dospělé, co se snaží klasiku nahradit za něco méně otravného.

E-cigarety a e-kouření (též „vaping“) se v poslední době stalo mezi kuřáky velkým tématem, není proto překvapující, že je to oblíbené téma všelijakých studií (minimálně 800 jen k dnešnímu dni). Otázka nicméně je, co vše z těchto studií vyplynulo takříkajíc v globálním hledisku a nejen v rámci jediné, co jsou prostě ty obecné závěry?

1. E-cigarety a e-kouření prováděné teenagery a mladými dospělými zvyšovaly šance na to, že časem sáhnou i po cigaretě konvenční.

2. Počet i objem toxinů z konkrétní e-cigarety se velmi radikálně liší výrobce od výrobce a produkt od produktu.

3. E-cigarety a e-kouření je méně toxické, nežli tradiční cigarety prakticky po všech stránkách (méně typů látek, méně téru atd.).

4. Dlouhodobé vlivy e-cigaret a e-kouření na všechny typy lidí (a speciálně teenagery) ještě nejsou dopodrobna prozkoumány a silně vždy závisí na konkrétní osobě, prostředí, jejích zdravotních predispozicích, …

5. E-cigarety mohou pomoci závislým skutečně nahradit kouření tradiční, ale jen tehdy, když je kompletně nahradí a ne mezi nimi budou přecházet neustále.

6. Je tu doklad, že užívání si e-cigaret a e-kouření vede k symptomům závislosti na nich.

7. E-cigarety a e-kouření zvyšují vystavování se druhotnému kouření pro vaše okolí.

Jen v Anglii se přiznalo ke kouření e-cigaret a k e-kouření 1,7 milionu středoškoláků. A samozřejmě ti aktuálně nejvíce šílí po všelijakých příchutích (žvýkačková, jahodová, skořicová, …). Je faktem i to, že když se někdo chce vyhnout nějaké látce, tak jen těžko pozná, jestli je z té či oné příchuti nebo látky ke kouření.

Zdroj + Foto: www.menshealth.com

Read more

Local News