Jaká délka spánku je optimální pro vysoký počet spermií?

Share

Magazín Fertility & Sterility zjistil, že spaní asi tak mezi sedmi a osmi hodinami je nejlepší rozpětí pro zdravé spermie a jejich nejvyšší počet. Přespávání je pro vaše plavce špatné. Ale proč vlastně?

Poté, co bylo doktory analyzováno téměř sedm stovek párů po jeden rok, ti zjistili, že muži, kteří pravidelně spali méně jak šest hodin denně, měli šanci na oplodnění partnerky o jednatřicet procent nižší nežli muži, co si pospali sedm až osm hodin.

Ti, co pro změnu spali devět hodin nebo více zase pro změnu měli tuto šanci nižší o devětačtyřicet procent. Celá studie používá jako jediný faktor oplodnění partnerky, žádné jiné věci – důležitá tentokrát nebyla ani schopnost plavat či počet.

Je možné, že spaní opravdu málo oslabuje produkci testosteronu, hormonu, jenž je pro spermie zcela nezbytný. Proč totéž platí i pro delší spánek, je trochu záhadou, ale někteří věří a mají za to, že to souvisí zase s kvalitou delšího spaní – když spíte opravdu dlouho, kvalita spánku klesá (a tedy klidně může i hladina některých mužských tělesných hormonů).

Totéž, co v předchozím odstavci, se dá říci i o další skupině – muži stěžující si na spánek a neschopní rychle a dobře usnout, si zase proti normálu pohoršili o celých osmadvacet procent. Je dost možné, že lidé špatně spící mají i jiné spermie ničící problémy: pití, kouření, tahání příliš těžkých věcí celý den, …

Suma sumárum, pokud se snažíte stát se v nejbližší době otcem a rozšířit váš klan kvalitní DNA, rozhodně začněte spát optimální čas a omezte věci nezdravého rázu. A pozor, začněte pracovat na svých spacích zvycích již tak tři měsíce před početím. Spermie se dožívají asi dvaasedmdesáti dní, takže aby se stihly za cca dva měsíce všechny obnovit…

Zdroj + Foto: MensHealth.com

Read more

Local News