Jak vybrat a nazdobit dokonalý vánoční stromeček

Share

Tlačí na vás vaše drahá polovička s nákupem vánočního stromku? Co naplat, když už jste trávil čas s nákupem dárků, tak ať je máte alespoň kam dát. Poradíme, jak vybrat a nazdobit dokonalý vánoční stromeček.

Domácí práce by měly být v ideálním vztahu rozdělené. Ona peče cukroví, vy zabíjíte kapra, ona uklízí, vy děláte bordel.

Že na vás letos připadl úkol vybrat a nazdobit vánoční stromek? Koneckonců, proč ne!

Jak vybrat dokonalý stromek, který bude symetrický, hustě obrostlý a správně veliký?

Dáme vám užitečné rady, jak na to.

1. Živá jedle je nejlepší

Pokud se rozhodnete pro nákup živého řezaného stromku, čeká vás poměrně snadný výběr. V nabídce jsou výběrové kousky, které splní vaše požadavky, co se asymetrie i velikosti týká. Problémem bývá rychlé opadání jehličí. Nejrychleji jde dolů jehličí smrku, nejdéle vydrží jedle.

Tip! Aby vám stromek nezačal opadávat moc brzo, po jeho nákupu ihned odřízněte cca 5 cm z kmenu a dejte strom někam do chladu a do kýble s vodou nebo rovnou do vánočního stojanu s vodou (záleží na to, kdy stromek koupíte). Krásně se rozvoní a vydrží vážně o dost déle. 

2 Tip! Stromek kupujte vždy jen rozbalený. Kontrolujte, zda jehličí na větvích drží a také si všímejte barvy (sytě zelená nebo stříbrná). Kmen by měl být dostatečně silný a rovně rostlý. U rozbaleného stromku také zjistíte pravidelnost větví. Teprve až po této kontrole si nechte strom zabalit. 

2. Stromek v květináči

Ten je ekonomickou i ekologickou variantou. Vydrží několik let, bude stále stejný, i když ne pořád tak pěkný, jako na začátku. V interiéru je možné jej mít jen několik dní, pak je třeba jej postupně aklimatizovat a zase vrátit třeba na zahradu. Nejčastěji se takto prodávají smrčky a borovice, k sehnání ale i jedle.

Tip! Při nákupu je třeba vybírat takový, který bude mít dostatečně velký kořenový bal. Půda by měla být vlhká, prokypřená, ne přemokřená.

3. Umělé vánoční stromky

Třetí, nejlevnější možností je umělý stromeček. Ten stačí vyndat ze sklepa nebo pro něj skočit na půdu a je hotovo. Neopadává, ale ani nevoní. Lze jej koupit v různých barvách. Jde o chabou náhražku živého stromku.

vanocni-strom-vybrat

Jak ozdobit vánoční stromek?

Ať už zvolíte jakýkoliv strom, nezapomeňte svůj výběr doladit správným ozdobením.

Dle odborníků (redakce menworld) je na cca 180 cm vysoký stromek potřeba zhruba 40 koulí, 5 metrů světelných řetězů a 8 metrů klasických. Laďte nejlépe do dvou základních barev, jednu pak pro jemné doplnění. Špičku stromku seřízněte a nasaďte špičku, nejlépe 18 cm velká.

Stojan použijte ideálně takový, do něhož se dá nalít voda. 

Nejprve zkontrolujte, zda fungují všechny svítící části zdobení. Pak svítící řetěz navěste na stromeček.

Pokračujte klasickými řetězy, následuje zavěšení všech koulí a jiných baněk.

Čokoládové figurky vynechte, jde o nemoderní retro. 

Read more

Local News