Jak se zbavit chrápání? Poznejte jeho příčiny a pak nasaďte léčbu

Share

Pánové, přiznejme si, že čas od času chrápe každý z nás, zvláště pokud nás přemůže hodně velká únava a my sebou jen tak praštíme do postele a propadneme tvrdému spánku. A jestli usne naše drahá polovička, to je nám upřímně jedno!

Chrápání může vést k odděleným ložnicím!

Chrápající člověk dokáže pěkně znepříjemnit poklidnou noc. U mnohých pánů dokonce vede k celoživotnímu problému. V extrémních případech může intenzita chrápání přesáhnout 60 decibelů. Pokud jste i vy extrémním “chrápalem“, začněte svůj problém řešit dřív, než se vaše unavená partnerka rozhodne pro oddělenou ložnici, a věřte, že ona spát na gauči nebude.

Někdy se stane, že chrápou i ti, kteří normálně spí zcela klidně. Jde o případy, kdy mají rýmu, zahleněný nos a leží na zádech. 

Chrápání postihuje asi třetinu mužů

Dá se říci, že chrápání postihuje každého bez rozdílu pohlaví nebo stáří, chrápu muži, ženy i děti. U nich se chrápání řeší odstraněním mandlí – ne všichni lékaři tuto metodu léčby doporučují. Obecně však nejvíce chrápou muži, u nich dokonce roste intenzita spolu s věkem.

Chlap po šedesátce už chrápe jako motorová pila. 

Jaké jsou příčiny chrápání?

Nejčastější příčinou chrápání nebo-li ronchopatie je pokles svalů, které udržují dýchací trubici v napětí. Vzduch v ní díky tomu proudí rychleji a dochází tím k rozkmitání měkké části horních cest dýchacích, tedy i hltanu a nosní sliznice.

Je možná léčba?

Pro nasazení léčby je třeba zjistit důvod chrápání – je nutné vyšetření na příslušném oddělení polikliniky (krční, nosní, popř. neurologické).

Rozlišuje se konzervativní léčba (například proti zánětu, alergii, nervosvalovým poruchám), nebo chirurgická léčba (odstranění mandlí, polypů, nádorů, anatomických chyb a fixace jazyka). Pokud není příčinou zúžení horních cest dýchacích, které nutí dýchat ve spánku ústy, je zapotřebí neurologického vyšetření.

Co byste měli vědět o chrápání

  • Tvrdí se, že chrápání zklidní hlasité mlaskání. To však jen na chvilku vzbudí a poté mručivý koncert pokračuje.
  • Nejhlasitěji se chrápe na zádech, neboť tehdy se měkké patro nejvíce uvolňuje. Nejlepší prevencí je spánek na boku.
  • Chrápání podporuje nadměrná konzumace alkoholu a kouření.
  • Obezita podporuje chrápání. Tuk se totiž dělá nejen na břiše, ale i v okolí dýchací trubice, kterou tak zužuje.
  • Chrápalům se nedoporučuje brát prášky na spaní (hypnotika).
  • Na pyžamo se mohou nakapat adenolové kapky, jejichž vdechnutí zvýší napětí dýchacích cest.
  • Samozřejmě lze přistoupit i k chirurgickému laserovému zákroku.

Read more

Local News