I ženám mohou růst vousy

Share

Ať se nám to, jakožto mužům, sebevíce nelíbí, jsou jisté věci, které můžeme mít stejně jako ženy – tak třeba, muži mohou mít smrtící rakovinu a nádor prsu stejně jako ženy. A jak se dnes přesvědčíte, některé ženy zase pro změnu mohou mít vousy. A jak už to tak bývá, najdou se lidé, kterým se to líbí i nelíbí, medicínsky bráno ovšem, jde o vzácnou chorobu, co za tím vším stojí.

Dnes tu máme jeden příběh, který rozhodně neslyšíte každý den. Alma Torres je čtyřiadvacetiletá fotografka z Bronxu, která od šestnácti let trpí tzv. polycystickým ovariovým syndromem. Díky němu přibírala na váze a začalo jí růst ochlupení v oblasti mužských fousů (jistě není třeba dvakrát zdůrazňovat, že je to u žen chování vysloveně neobvyklé).

Díky této diagnóze je dotyčná vystavena údivu a posměškům ze strany cizinců i náhodných kolemjdoucích, kteří se zmůžou jen na to, co většina podobně nablblé civilizace dnes – vyfotit mobilem, vystavit na svou sociální síť, půl dnes o tom zbytečně řečnit a pak mít ještě drzost požádat o selfie. V rámci zapadnutí do naší „krásné, moderní a milované“ civilizace se tedy poslední roky denně holila, aby vypadala „normálně“. Skutečně poslední dny ale dospěla k závěru, že je načase se vyrovnat sama se sebou a na vše kašle a jen zůstává sama sebou.

Nakonec musela Alma Torresová uznat, že se z ní díky tomu paradoxně stala sebevědomější osoba, nežli jakou byla předtím. A doufá, že tímto povzbudí další ženy, které snad čímkoliv podobným trpí, aby se necítily jako vyvrženci a byli na sebe hrdí.

Lidé okolo ní a ti, na které naráží se však velmi, velmi liší. Někteří jí nazývají prostě „hnusná“, jiní radí „Běž si navoskovat svou hubu“ či dokonce „rakovina společnosti“ či méně kreativní, ale o to účelnější „jdi se zabít“. Většina řečnění se odehrává přes internet, ale taková je zkrátka naše společnost – má tendenci házet výkaly/nadávky po těch, co se odlišují/mají něčeho více. A jelikož se s podobnou věcí nedá bojovat, tak se takovým věcem člověk prostě musí jen smát…

Pokud by vás snad zajímalo, co se děje v jejím těle. Tak s PCOS (polycystickým ovariovým syndromem) jde o to, že je to vše prý spojeno s neobvykle vysokými hladinami inzulínu, které tělo produkuje. Tělo ho zkrátka vyrábí více, nežli jiná a pak dojde k tomu, že více produkuje i jiných hormonů, jako je v tomto případě třeba testosteron. Celá věc může způsobovat i nepravidelnou menstruaci, mimořádné akné, chloupky po těle, bolesti v pánevní oblasti, problémy s plodností, tvorbu tmavších míst na kůži a jelikož jde o poruchu na DNA úrovni, podle všeho, neexistuje lék.

Některé z vás možná potěší zjištění a některé překvapí, že dotyčná má i stálého přítele, který to celé bere sportovně: „Vousy rostou všem ženám, jenom jsou menší, světlejší atd., to je prostě normální…“ Pročež i vy se pokuste za podobných situací chovat jako vyzrálý muž jednadvacátého století a ne jako cirkusový uvaděč a místní majitel obludária… Smát se cizím fotkám (kromě těch svých) je samozřejmě ubohé, ať už si to niterně nazvete jakkoliv!

Zdroj + Foto: www.MensHelath.com

Read more

Local News