E-Cigarety opravdu mohou obsahovat těžké kovy včetně olova

Share

Dnes tu máme další špatné zprávy pro příznivce e-cigaret a tzv. „vapingu“: nová studie odhalila, že se v jejich kouři nachází toxické úrovně kovů a to včetně olova.

I když jim dává přednost poslední dobou stále více tradičních kuřáků běžných cigaret, pravda je, zdá se, taková, že e-cigarety na tom nejsou se svými zdravotními vlivy o nic lépe, nežli ty tradiční. Jde o to, že poslední studie na toto téma odhalila, že dým z celé řady různorodých zařízení obsahuje nikterak zanedbatelně vysoký objem jedovatých kovů, přičemž na špici jde o olovo.

Tato studie přichází jen chvíli poté, co jsme tu měli dost podobnou studii a nedopadla též nijak vesele – detekovány byly i „dobroty“ typu kadmium, chrom, olovo, mangan a nikl. Vysoký objem ze dnešních zařízení navíc také vydával výpary, jenž jsou potenciálně škodlivé v úrovních, jaké tu byly: šlo opět o olovo, chrom, mangan a nikl, stejní viníci jako ve studii poslední (a stejně škodlivé – jejich pravidelná inhalace vám zajistí problémy s plícemi, játry, srdcem, poškození mozku a rakovinu).

Ale obraťme raději již pozornost k průzkumu novému. Za tím stojí vědci z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, kteří se s věcí poprali dnes jiným způsobem. Předně, obstarali si 56 lidí, co e-cigaretu denně užívají a prostudovali výpary, jaké z nich vychází: „Vytvořili jsme si relativně jednoduchý systém, který sbíral aerosol vycházející ze zařízení, který lidé nazývají prostě kouř a posbírali jsme jej prakticky hned, jakmile opustil zařízení.“

Připomínáme, že e-cigarety jsou baterií poháněná zařízení, co mají zahřívací spirálu, co odpařuje nikotinovou tekutinu, tu promění na mlhu a nechává ji kuřáka inhalovat. Poslední dobou je to velký hit mezi příznivci moderních technologií a bere se to vše za zdravější alternativu ke kouření: i trh s nimi je dnes obrovský, ba gigantický – po síti je cca šest stovek typů e-cigaret a k nim osm tisíc e-příchutí.

Podle standardů mezinárodní organizace EPA, co udává a řeší bezpečné standardy pro vzduch a udává, jaké je u něj promoření moderními neřádstvy, bylo zjištěno, že prakticky cca půlka ze vzorků překročila bezpečné hranice a jsou tedy potenciálně toxické.

Zkoumáno bylo i to, zda jsou kovy přítomny v e-tekutinách, plničích a dalším příslušenství okolo. A co bylo zjištěno? Většina osob má za to, že se těžké kovy do e-cigarety ovšem nedostanou přímo z produktu, ale právě z náplně. To je ale zatím nepotvrzená spekulace…

Toto je první případ a studie, kdy je skutečně prokázáno, že kouř z konkrétních e-cigaret je hraniční či přímo již překračující pro určité limity. A tím to neskončilo – bude se příště zkoumat, kolik z 56 testovaných věcí se dostalo do slin, do moči, a tak dále.

Co člověk dýchá z e-cigarety závisí na mnoha věcech – vše variuje podle typu nikotinové tekutiny, typu zahřívací jednotky, výrobce, … Zatím se stále čeká na jakýkoliv standard, který by zákazníky mohl ujistit, že konkrétní produkt mu předává pouze nikotin a nic jiného. Jak ale sami vidíte, to dnes neplatí ani náhodou.

Zdroj + Foto: www.menshealth.com

Read more

Local News