DNA test na vážné nemoci konečně schválen i pro domácí použití

Share

Dnešním DNA testem přirozeně nemáme na mysli starý dobrý test těhotenský, který se dnes již prodává ve kdejaké drogerii už velmi, velmi dlouho. Kdepak, jde tu o test DNA naprosto kohokoliv, jenž si může sám zjistit, zda má sklony k jistým fatálně nepříjemným a smrtícím nemocem. A pokud ano, aby se tím pádem snažil trochu s nimi zabojovat, dokud je ještě čas (Tj. dělal vše pro to, aby k tomu nedošlo).

Americký úřad FDA dal na vědomí, že přijali a schválili jako plně funkční a bezpečný produkt domácí tester DNA. Ten je od nynějška tedy oficiálně přístupný na trhu (byť si na něj ještě chvilku počkáme). Ale zpět k tomu zajímavému: stojí za ním kalifornská a tedy USA společnost 23andMe věnující se biotechnologiím, což naznačuje, že biotechnologie konečně aktivně pracují na zlepšení životních podmínek i toho nejposlednějšího z nás.

Suma sumárum jde o vůbec první (a patrně nejen místně, ale rovnou i celosvětově) DTC test (direct-to-consumer) autorizovaný FDA a poskytující informace o predispozicích na určité smrtelné choroby či prostě nežádoucí stavy. Člověk se tak může díky němu začít více sledovat, popřípadě to sdělit svému doktorovi a sestavit další optimální strategii.

Test stojí 199 USD (za jedno kolo) a vlastně nejde o nijak přesně fungující věšteckou kouli, ale jen o jeden jediný kousek puzzle skládanky vašeho zdraví. Nedozvíte se zde samozřejmě ani náhodou, že dostanete Alzheimera 7. dubna 2070, ale jediné, co vám prozradí, tak to, že na jisté nemoci máte díky svým genům větší šanci je časem chytit (i.e. predispozice). Jinými slovy, i když budete mít celou tabulku aktivní a uvažovat o sebevraždě, je to zbytečné, protože vyšší šance automaticky neznamená 100 %, že ano!

Test bude od společnosti 23andMe k mání cca za měsíc za necelé dvě stovky USD a díkybohu není potřeba odebírat krev nebo další tělesnou tekutinu (mozkomíšní mok), bohatě stačí trocha sliny a je hned jasno…

Zdroj: www.MensHealth.com

Read more

Local News