Dá se dožít 109 let jen díky slanině?

Share

Jedna zahraniční žena z amerického Illinios se nechala slyšet, že za svůj dlouhý věk nevděčí ničemu menšímu nežli (zejména pro Čechy) tak velmi tradiční jídelní kombinaci slanina/zelí/brambory. Ano, slanině, oné nasolené vepřové dobrotě, na kterou se zrovna doktoři (a že ani nemusí jít zrovna o dietology…) tak dívají skrze prsty… Položme si ovšem zásadní otázku, je to možné, přínosné a realistické zopakovat i u nás?

Žena z USA, která právě oslavila 109 narozeniny potvrdila novinářům ze CNN Wire, že podle jejího názoru je za tím vším právě slanina. Nakonec, to by docela i dávalo logiku, že? Když se člověk dožije více jak stovky a dopřává si celý život slaninu ve velkém, nic se mu nestane ani teď ani dříve, tak se mu to jistě podařilo právě díky tomu?

Ale nechme promluvit přímo paní Ruth Benjamin: „Nikdy jsem nekouřila, nikdy jsem nepila a byla jsem třiačtyřicet let vdaná.“ Jistě… To jsou vše důležité věci a ku potenciální délce života zcela bezesporu napomůžou měrou opravdu radikální, ale je nutné to brát mnohem více kriticky, nežli dotyčná (a zaměřit se přitom právě na onen ošidný slaninový zázrak).

Když se totiž nad věcmi zamyslíme v globálním aspektu, je pravdou, že mezi dlouhověkostí a slaninou nenašli doktoři nikdy ani to nejmenší propojení. Je ovšem faktem, že slanina vysoce kvalitní povahy je skutečně doslova naditá tzv. „cholinem“ (látka, o níž je známo, že má pozitivní vliv na duševní zdraví, protože je to preventivní faktor pro Alzheimerovu nemoc), nechybí jí ani vitamíny třídy B a zinek, což je obojí nezbytné pro tvorbu serotoninu (stručně řečeno, odstraňuje úzkost).

Takže shrnuto a podtrženo, vše je potřeba brát ve větším osobním měřítku. Trocha slaninky jistě nevadí, ale musíte si k ní přidat i věci, co mají spoustu vlákniny, v čem jsou antioxidanty, celozrnné pečivo, ořechy/semena, … Asi vám tím dnes pokazíme náladu, ale slanina to (bohužel) sama opravdu nevytrhne!

Zdroj + Foto: MensHealth.com

Read more

Local News