Crashed Ice: Nejdivočejší sport kdy vymyšlený prodavačem sodovek

Share

Čtveřice bruslařů se řadí u startovních bran a naposledy si nervózně upravuje své rukavice. Davy šílí a odpočítávají k deseti. Muzika vše podtrhuje říznou melodií (dance remixy pop-songů a Linkin Park-inspirovaná rocktronica). Poté se ozve další hlas: „Zbývá již jen pět vteřin do startu!“ a atleti hned po něm viditelně zvážní a propnou svá těla do startovních póz. Konečně se jejich brány otevřou a bruslaři vyrazí nikoliv směrem dopředu, ale velmi nečekaně, směrem dolů. Máme tu totiž finále 2017 Red Bull Crashed Ice season, což je velmi mladý sport a neméně mladá soutěž. Celé je to vlastně mix známých soutěží a her – Crashed Ice má trochu z hokeje (jen mu chybí puk), kapku z rychlobruslení a tradičního sjezdového lyžování.

Davy jsou doslova narvané okolo třistametrové trati, jenž se nachází mezi kanadským parlamentem a luxusním 105 let starým hotelem Chateau Laurier. A nechybí zde nikdo VIP včetně místních politiků. Nikomu nevadí stát v neobvykle mrazivém měsíci, jelikož zážitek, co je zde očekává, vykoupí jakékoliv nesnáze.

Trvá to jen vteřiny, než jsou u prvního ledového údolí a pak je už čeká první zatáčka. American Cameron Naasz získal nad ostatními mírné vedení a konkrétně nad domácím Kanaďanem Scottem Croxallem. Poté navíc Croxallova noha dosáhne okraje a on je poslán směrem k mantinelu, přičemž s sebou málem vezme i krajana Deana Moriartiho a Švýcara Jima de Paoliho. Nakonec to zvládne, ale sestava je již mezitím daleko…

Sport známý jako Crashed Ice (či také „sjezdové bruslení“) je neuvěřitelně šílený a šíleně nebezpečný. Je to sport vyžadující od sportovce vše a jeho nároky jsou vysoké. Účastníci mohou hravě dosáhnout i rychlosti 70-80 km/h, navíc v ostrých zatáčkách a kopcích, musí se ale nechat, že sportu nechybí ani ona známá elegance a pravidelnost běžného rychlobruslení.

Celé je to jako závody série NASCAR – věci se zde odehrávají neuvěřitelnou rychlostí, takže člověk stihne uvidět koutkem svého oka jen záblesk akce a je po všem. A stejně jako u NASCARu, bouračky jsou zde pro davy mimořádné lákadlo. I během časovek si vzpomněl jeden jeho závodník (jistý Jack Schram z Austinu v Texasu), který se sport rozhodl naživo zkusit den před finále, že i jeho to stálo nějaké to zdraví – konkrétně si již stihl přerazit záda.

Závodníci jsou tu snad opravdu ze všech zemí světa – kromě USA a Kanady jsou tu lidé z Francie, Finska, i Čech (skutečně ideální místo k prezentaci země!). Sportu se zkrátka docela daří a pomalu se z něj stává již i mezinárodní událost – jen v letošní sezóně jsme viděli závody v USA, Francii a Finsku (mimochodem, kdypak asi bude sport na Olympiádě?). Většina závodníků se sem prý dostane ze světa (fyzicky velmi drsné) nižší hokejové třídy. Sem-tam někdo má průpravu v motokrosu, kolech typu BMX nebo něčem podobném a prostě jen hledá zimní sport s obdobným adrenalinovým „kickem“. Jsou zde kupodivu i šílenci ženského pohlaví – tak třeba vítězka ženské sekce Jacqueline Legerová se sem dostala z branže filmařské (dělala jinak kaskadérku u filmu). Lidi sem hodně láká i to, že je tento nový a doposud neokoukaný sport maximálně extrémní a pak je tu i stránka ekonomická, nakonec vítěz si polepší až o 3 500 USD.

Celé je to samozřejmě hlavně prvotřídní mediální prezentace pro Red Bull – hejna spoře oděných hostesek s batohy se prochází mezi davy a namátkou rozdávají Red Bullí nápoje. I známé červené logo je zde prakticky na všem a všech. Pro Red Bull to ale samozřejmě není jen jeho jediná doména, sponzoruje totiž i desítky sportů dalších – od motokrosu, přes běžný fotbal a basketbal, až po auta. Nicméně právě Crashed Ice je pro ni místem, kde je skutečně doma a může si zde dovolit skutečně vše…

Zdroj: www.esquire.com

Read more

Local News